Robert Mapplethorpen kohumuotokuvia Kiasmassa

Suurta mediahuomiota saanut Robert Mapplethorpen valokuvanäyttely avaa remontoidun nykytaiteen museo Kiasman perjantaina 13. maaliskuuta.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Robert Mapplethorpe (1946–89) oli ennen kaikkea ihmiskehon kuvaaja, jonka muotokuvissa lihallisuus ja elinvoima ovat väkevästi läsnä. Hän on sanonut: ”Etsin täydellistä muotoa. Haen sitä muotokuvissa – haen sitä kaluissa ja haen sitä kukissa.” Mapplethorpe eli intohimoisen elämän keskellä New Yorkin 1970- ja 80-lukujen rock- ja undergroundelämää. Tämä intohimo välittyi myös hänen taiteeseensa – ja vei lopulta hänen henkensäkin: taiteilija kuoli aidsiin 42-vuotiaana.

Retrospektiivin yli 250 teosta tarjoavat Kiasmassa, Helsingissä laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin. Mapplethorpen täydellisyyteen pyrkivissä muotokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään ja partnereitaan, kuten Patti Smithia, Andy Warholia ja Richard Gereä. Taiteilijan valokuvat ovat vahvasti kiinni ajassaan ja edelleen hyvin ajankohtaisia mutta samalla myös universaaleja.

Pariisista Helsinkiin tuleva huippunäyttely on oivallinen mahdollisuus tutustua aikamme merkittävimpiin kuuluvan valokuvataiteilijan taiteeseen ja elämään. Näyttelyn ovat kuratoineet Jérôme Neutres Pariisista sekä Kiasman johtaja Pirkko Siitari ja intendentti Marja Sakari. Näyttelyn ovat järjestäneet Suomen kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma ja Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais yhteistyössä newyorkilaisen Robert Mapplethorpe Foundationin kanssa. Näyttely on avoinna puoli vuotta ja päättyy 13.9.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!