Spede ja muita aetoja immeisijä esillä Kuopion VB:ssä

Menneiden vuosikymmenten Kuopion tori esittäytyy Savon Sanomien lehtikuvaajien kuvissa Aetoja immeisiä -näyttelyssä VB-valokuvakeskuksen Ateljeetilassa 27.3.–3.5. Samaan aikaan VB:ssä nähdään koomikkolegenda Spede Pasasen muistonäyttely.

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Mustavalkoisissa lehtikuvissa tori näyttäytyy sellaisena kuin vanhemmat savolaiset sen muistavat – nostalgisena kohtaamisten, kaupanteon ja muistojen paikkana. Sieltä löytyvät Veljmies-patsas ja Kauppahalli, tutut torikauppiaat, vossikka, kesäkahviot, vappuhulinat, toripöydillä istuskelevat nuoret ja tietenkin Tammimarkkinoiden stripparipaikka.

Näyttelyn torikuvat ovat Savon Sanomien lehtikuvaajien ottamia 1960–80-luvuilta. Kuvaajia ovat Olli Herranen, Mauno Hämäläinen, Martti Kainulainen, Jukka Nykänen, Jussi Peltola, Juha Poutanen, Lassi Sivonen ja Tapio Hartikainen. Lisäksi mukana on Savon Sanomien arkiston torikuvia. Aetoja immeisiä -näyttely järjestetään yhteistyössä Savon Sanomien kanssa.

Pertti "Spede" Pasanen (10.4.1930–7.9.2001) oli hauska mies, jonka vitsit ja naaman ilveet naurattivat koko Suomen kansaa puolen vuosisadan ajan. Koomikko oli myös ehtymätön ideanikkari ja keksijä, taitava käsikirjoittaja, menestyvä elokuvatuottaja, piinkova liikemies tai periksi antamaton pelimies ja urheilijaluonne. Kuopiossa syntynyt Spede oli aikansa tunnetuin savolainen, joka varjeli tiukasti yksityisyyttään. VB-keskukseen 85-vuotispäivän muistoksi koottu näyttely kertoo kuvin ja sanoin nuoruuden vuosista, jolloin Spede oli vielä tuttujen kesken Pete. Muistonäyttelyn on koonnut Minna Sunnari, ja suurena apuna on ollut suomalaisen viihteen suurmiehen sisar Virpi Torri.

Perjantai 10.4. on Spede Pasasen syntymän 85-vuotispäivä. Klo 14.30 paljastetaan Pasasen muistolaatta hänen lapsuudenkotinsa edustalla osoitteessa Päivärinteentie 21. Kello 17 on Kino Kuvakukossa VB:n näyttelyn oheistapahtumana yleisöluento ja elokuvaesitys. Luennon pitää mediatutkija, dosentti Veijo Hietala Turun yliopistosta, ja elokuvana nähdään Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Molemmat tilaisuudet ovat yleisölle avoimia.

VB:n kulttuuri-illassa tiistaina 14.4. klo 18 muistellaan Pasasen Perttiä. Paavo Räty, Speden ystävä jo 1940-luvulta lähtien, kertoo omia muistojaan, ja mahdollisesti mukana on myös Speden koulu- ja opiskelukaveri Pentti Tuovinen. Lisäksi luvassa on nostalgiaa tihkuva TV-tallenne ja tietysti tutustuminen Spede Pasanen 85-vuotta -näyttelyyn. VB-Seuran jäsenet veloituksetta, muilta näyttelymaksu. Os. Kuninkaankatu 14–16.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!