Valokuvataiteen museon näyttelyjä maailmalla

Suomen valokuvataiteen museon tuottamat #snapshot- ja Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyt valloittavat Eurooppaa. Keväällä Surrealismia ja silmänlumetta nähdään Moskovassa ja Rotterdamissa. #snapshot nähdään puolestaan kesällä Hampurin valokuvatriennaalin lippulaivanäyttelynä.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Suomen valokuvataiteen museon tuottamien näyttelyjen kansainvälinen menestys on kotimaisessa museomaailmassa ennennäkemätöntä. Syksyllä 2013 museossa nähty Surrealismia ja silmänlumetta -näyttely on aiemmin ehditty nähdä jo Italiassa. Sieltä se on matkustanut Moskovan Multimedia Art Museumiin, missä se avataan yleisölle tänään. Rotterdamin taidehallissa Harri Kalhan kuratoima näyttely avautuu puolestaan parin viikon päästä maaliskuussa. Valokuvataiteen museon johtaja on iloinen näyttelyjen herättämästä kansainvälisestä mielenkiinnosta.

”Näyttelyiden saaminen ulkomaankiertoon on todella palkitsevaa. Näyttelyvienti kertoo siitä, että teemme hyviä näyttelyitä merkityksellisistä aiheista. Aiheemme ovat kansainvälisiä ja ne löytävät kansainvälisen yleisön. Suomalaisessa museomaailmassa tämä on uraauurtavaa”, kertoo Suomen valokuvataiteen museon museonjohtaja Elina Heikka. Hän uskoo, että näyttelyissä kiinnostavat nimenomaan niiden aihepiirit. Sekä #snapshot että Surrealismia ja silmänlumetta käsittelevät aiheita, jotka ovat eurooppalaisessa museomaailmassa uusia.

Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyn lisäksi on maailmalle lähdössä myös digiajan valokuvakulttuuria käsittelevä #snapshot-näyttely. Viime syksynä Valokuvataiteen museossa nähty näyttely pystytetään ensi kesänä Hampurin valokuvatriennaaliin.

”Kyseessä ovat ensimmäiset laajat, moni-ilmeiset näyttelyt näistä aiheista. #snapshot esitteli tämän päivän valokuvakulttuuria, jossa Internet on mullistanut valokuvauksen: kuvien jakaminen on yhtä tärkeää kuin kuvien ottaminen, ja valokuvaamisesta on tullut osa kiinteä osa elämäntapaamme. Surrealismia ja silmänlumetta avasi puolestaan taidehistorian ja valokuvahistorian ulkopuolelle jääneen hurmaavan proto-surrealistisen kuvaston viime vuosisadan alun valokuvapostikorteissa”, Heikka kertoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!