Valokuvaaja I.K. Inhan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Toimittajana, valokuvaajana ja kirjailijana tunnettu Inha kuvasi Helsinkiä matkaopasta varten. Kaupunki muuttui 1900-luvun alussa nopeasti, mutta oli matkailijoille vielä varsin tuntematon. Niinpä Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaisille suunnattuun Helsinki-oppaaseen, jonka tarkoituksena oli esitellä nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä.
Uudet kuvasuurennokset paljastavat kuvista kiinnostavia yksityiskohtia. Lisäksi esillä on alkuperäisvedoksia Inhan 1890-luvulla kuvaamista Helsinki-näkymistä, lasinegatiiveja sekä kuriositeettina tiettävästi Inhalle kuulunut polkupyörä.
Kuvat tilannut WSOY lahjoitti Inhan valokuvien alkuperäiset lasinegatiivit Suomen valokuvataiteen museolle, joka esittelee nyt valikoiman Inhan Helsinki-kuvista suurelle yleisölle. Museo julkaisi alkuvuodesta 2015 osan Inhan Helsinki-kuvista vapaasti käytettäväksi kuvapalvelu Flickrissa. Näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi sellaisia, joita Valokuvataiteen museo ei ole aiemmin esittänyt näyttelyssä eikä verkossa.
Inhan kuvien rinnalla näyttelyssä nähdään myös Helsingin yhteislyseon lukion oppilaiden uusia tulkintoja alkuperäiskuvista. Keväällä 2015 oppilaat kiersivät kuvaamassa Inhan jalanjäljissä Helsingin ydinkeskustassa, Katajanokalla, Eirassa ja Ullanlinnassa.
Perjantaina 12.6. Valokuvataiteen museon kaikki näyttelyt ovat avoinna klo 11–20, ja niihin on Helsinki-päivän kunniaksi vapaa pääsy. Amanuenssien vetämät opastusvartit sekä Inha-asiantuntija Jukka Kukkosen keskustelutilaisuus tuovat esiin uusia puolia sekä valokuvaaja I.K. Inhasta että esillä olevista Helsinki-kuvista.