Kun lähdet lomailemaan aaltojen sineen, on elementin ikuistamiseen kolme välinettä - kamerapussi, vedenalaiskotelo tai varsinainen toimintakuvaus- tai vedenalaiskamera.
Lisävarusteet ovat nykyään hinnasta riippumatta niin hyviä, että pitää mennä todella syvälle, ennenkuin tarvitsee huolestua vedenpitävyydestä.
On silti asioita, joita on syytä miettiä etukäteen, jos haluat sukellusretkestä kaiken irti.
Kaikki liikkuu Veden alla kaikki on liikkeessä. On käytettävä lyhyitä valotusaikoja, jotta kuvat eivät tärähdä.
1/125 sekunti pysäyttää liikkeen, sitä pidemmillä valotusajoilla kuvat ovat vaarassa tärähtää.
Ui oikein Lyhyt johdatus sukeltamisen saloihin kannattaa hankkia. Se parantaa myös kuvien laatua. Opettele sukeltamaan rauhallisesti ja tasapainossa. Mitä vähemmän itse sukeltamiseen tarvitsee keskittyä, sitä paremmin hallitset myös kameraa.
Mene veteen vain hyvällä säällä. Aloita kellumalla pinnalla maskin ja snorkkelin kanssa. Harjoittele kellumaan kasvot alaspäin, ja käytä liikkumiseen vain jalkoja. Käytä asennon säätämiseen lyijypainoja, ellet muuten pysty kellumaan riittävän rauhallisesti.
Mene lähelle Vedessä on epäpuhtauksia, menitpä miten kauas kaukomaille hyvänsä. Ne tekevät kuvasta epäselvän. Mitä lähempänä kohdetta olet, sitä vähemmän välissä on vettä - ja sitä vähemmän epäpuhtauksia.
Toinen hyvä syy lähelle menemiseen on se, että värit katoavat. Vain muutaman metrin matkalta ei kamera enää pysty vangitsemaan kaikkia värejä, koska pisimmän aallonpituuden omaavat värit katoavat.
Punainen häviää siis ensin, ja myös keltainen ja oranssi haalistuvat 5-10 metrin matkalla. Siniset ja vihreät sävyt näkyvät kauimmas.
Valaise kohde Värien katoamisen voi estää käyttämällä valoa. Siitä on usein suuri apu, sillä keinovalossa kameran asetusten valinta on vapaampaa matkan käydessä syvemmälle.
Pinnalle palattua Jos vesi oli suolaista, on välineet huuhdeltava perusteellisesti. Ämpärillinen makeata vettä riittää.
Nyt myynnissä olevassa Digikuvan numerossa 11/2016 kerrotaan enemmän vedenalaiskuvauksesta, ja mukana tuleva välineopas keroo vedenalaiskuvauksen eri mahdollisuuksista.
> Lue myös: Kuusi kuvausvinkkiä vedenpinnan alapuolelle