Karibialainen riuttahai vedenalaiskuvaus
Hai

Mustard käytti tässä salamaa valaistaakseen karibialaisen riuttahain. Muuten hän valotti kuvan valoisamman vedenpäällisen näkymän mukaan.

© Alexander Mustard

Tapaa valokuvaaja, joka ui verenjanoisten haiparvien keskellä

Alexander Mustard on nähnyt asioita, joista useimmat seikkailijat voivat vain uneksia. Hän luopui hyvinkin lupaavasta tieteilijän urasta toteuttaakseen unelmansa vedenalaiskuvaajana ja on viimeiset 10 uinut syvissä vesissä – valintaansa tyytyväisenä.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018 teksti S. Winter

Mustard Mustard houkuttelee haita kuolleilla kaloilla. Niitä pitää olla sopiva määrä muttei silti liikaa, sillä hait saattaisivat käydä liian kuumina runsaan saaliin äärellä. 

"Virtauksen suuntaa täytyy myös pitää silmällä. Kaloista leviää veteen hajua, joka liikkuu virtauksen mukana. Virtauksen muuttaessa suuntaansa täytyy siirtyä nopeasti pois saaliin hajusta. Silloin hait käyvät vain kalojen kimppuun ja jättävät kuvaajan rauhaan," hän taustoittaa.

Ei pelkoa meren syvyydessä

Vain tyhmä ihminen ei pelkää merta, sanovat vanhat ja viisaat. Mutta Alexander Mustard on ainakin koulutuksensa puolesta kaukana mahdollisimman tyhmästä. 

Tämä 41-vuotias britti opiskeli tohtoriksi saakka ja työskenteli tutkijana Southamptonin yliopistossa, missä hänet palkittiin vuonna 2002 Ison-Britannian lupaavimpana meribiologina. 

Mustard ei säikähdä haita tai muitakaan syvyyksien saalistajia, mutta hänkin ajautuu joskus tilanteisiin, joihin vain ei voi täysin valmistautua.

"Tunnen olevani turvassa vasta, kun huolehdin turvallisuudesta täysin ja suunnittelen kaiken ennalta," hän sanoo. 

> Lue lisää vedenalaiskameroista ja vedenalaiskuvauksesta.

Hylky meren pojassa

Kuvaompositio ohiuivasta kalasta kultaisessa leikkauksessa paljastaa, että Alexander Mustard ei ole aloittelija vedenalaiskuvauksessa. Hän on kuvannut vedenalaista elämää 11-vuotiaasta saakka eli jo noin 30 vuotta. 

© Alexander Mustard

Erikoissuotimilla veden alle

Alexander Mustard on suunnitellut suodinsarjan valikoituine väriyhdistelmineen. Ne estävät sinertäviä ja vihertäviä värivirheitä veden alla. Hän teki suotimia aluksia omaan käyttöön mutta ryhtyi sitten myymään niitä kotisivuillaan.

Hän on perustanut Underwater Photographer of the Year -valokuvauskilpailun ja on ollut tuomarina useissa arvostetuissa valokuvauskilpailuissa, mm. Wildlife Photographer of the Year. Lisäksi Nissan on suunnitellut hänelle erityisen meriauton vedenalaiskuvauksia varten. 

Lue autosta, Mustardista ja hänen kuvaustekniikastaan Digikuvan numerosta 5/2018. Siellä hän antaa myös kiinnostavan valaisukikan vedenalaisiin kuvauksiin! 

Moottoripyörä lojuu  Punaisellamerellä, jossa se on valaistu salamalaitteilla

Vedenalaiskuvaus on muutakin kuin se, että sukelletaan syvyyteen ja napataan pari kuvaa ja sukelletaan taas. Alexander Mustard käyttää aikaa myös mm. suunnitteluun ja valaisuun, ja lopputulos on sen mukainen. Lue lisää uudesta numerosta. 

© Alexander Mustard

Tilaa Digikuva, niin voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. Samalla pääset lukemaan Digikuvan viisi uusinta numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!