Ruokakuvat kannattaa ottaa päivänvalossa
RUOKA

Pienellä vaivannäöllä saat ruokakuvasi uudelle tasolle

© Shutterstock

Viisi vinkkiä hyviin ruokakuviin

Selfiet eli oma naama on suosituin valokuvauskohde niin meillä kuin muuallakin, ja toisena tulee ruoka. Mutta miten otetaan hyvä ruokakuva?

maanantai 30. tammikuuta 2017

Keittokirjat ovat täynnä upeita ruokakuvia; sellaisia, joita monen harrastajan tuntuu olevan yllättävän vaikea ottaa. 

Tässä ohjeita, joiden avulla voit saada omat ruokakuvasi näyttämään entistä paremmilta, jotta voisit ylpeästi laittaa niitä vaikkapa Instagramiin.

1. Siivoa pöytä

Siivoa pöytä ja tarkista, ettei sen pinnassa ja myöskään pöytäliinassa ole mitään häiritseviä, asiaan kuulumattomia tekijöitä kuten huomiota herättäviä kuvioita, likatahroja, naarmuja tai lohkeamia.

2. Kuvaa päivänvalossa

Ruoka ja salamavalo eivät sovi yhteen. Sama koskee suoraa auringonpaistetta, koska siitäkin jää kuvaan vahvat varjot. Käytä tasaista luonnonvaloa ja heijasta sitä kohti ruoka-annosta heijastimella, joka on asetettu ikkunaa vastapäätä.

Muista sammuttaa kattovalo, jottei sen keltainen valo sekoittuisi päivänvaloon ja tekisi valkotasapainon säätämisestä mahdotonta.

3. Käytä suurta aukkoa ja rekvisiittaa

Suosi suurehkoa himmenninaukkoa, noin F3,5–F5,6, niin kohde jää terävyysalueen sisään ja tausta sumenee sopivasti. Varo kuitenkin, ettei syvyysterävyysalue jää liian pieneksi.

Korista annos ja sen välitön ympäristö ruokailuvälineillä, tuoreella leipäpalalla tai tuoreilla yrteillä.

4. Kuvaa jalustalta

Käytä kamerajalustaa, niin voit kuvata pitkilläkin valotusajoilla ilman tärähdysvaaraa ja suuria ISO-herkkyyksiä, jos valoa on niukalti.

5. Kuva raakatiedostoja

Ruokakuvat täytyy voida käsitellä jälkikäteen, jotta lopputulos näyttäisi herkulliselta. Ota siis kuvat raakamuodossa. 

Kun kuvia sitten käsitellään esim. Elementsillä tai Lightroomilla, saadaan varjokohtia kirkastettua Shadows-säätimellä ja huippuvalokohtiin sävyeroja Highlights-säätimellä. Lisäksi voidaan valoisuutta hienosäätää Exposure-säätimellä sekä mm. valkotasapaino omilla säätimillään täsmälleen oikeaksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!