Nainen kokeilee uutta kameraa.

Uuden valokuvaajan joskus on vaikea tietää, mikä on hyvä ostos kameraan ja muihin kuvauslaitteisiin. Autamme tässä sinua. 

© Shutterstock

4 asiaa, joita uuden valokuvaajan ei kannata ostaa

Olisi ollut hyvä, jos joku olisi kertonut meille, että neljää erityyppistä valokuvausvälinettä ei kannata ostaa, kun aloitimme valokuvaamisen.

tiistai 5. lokakuuta 2021 teksti C. Trant

Kaikilla valokuvaajilla on erilaisia tarpeita, mutta toivomme olisimme uusina valokuvaajina jättäneet neljä asiaa ostamatta.

Onneksi voit lukea täältä, millaisia kuvausvälineitä ostimme – mutta myöhemmin kaduimme. 

1. Et tarvitse UV-suodinta  

Monissa kamerakaupoissa yritetään myydä UV-suodin, kun ostat uuden kameran. 

UV-suodin kiinnitetään objektiivin eteen ja se estää ultraviolettivalon pääsyn. Useimmat valokuvaajat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että UV-suodin ei hyödytä lainkaan.

Suotimen lisäpinnat voivat joissakin tapauksissa heikentää kuvanlaatua, sillä esimerkiksi vastavalossa voi syntyä heijastuksia.

Kamerakaupoissa väitetään myös, että UV-suodin suojaa naarmuilta ja se olisi sen vuoksi hintansa arvoinen, mutta Digikuvassa uskomme, että voit käyttää vastavalosuojaa naarmuuntumisen estämiseen.

Kun lopetat kuvaamisen, sinun täytyy vain muistaa laittaa objektiivinsuojus takaisin paikalleen. 

> Lue myös: Neljä suodinta, jotka jokaisen valokuvaajan on tunnettava

UV-suodin

Monet muut suotimet taas ovat hyödyllisiä. Esimerkiksi polarisointisuotimet vähentävät kiiltävien pintojen heijastuksia, esimerkiksi vedessä ja lasissa, kun taas harmaasuodin vähentää kennolle tulevan valon määrää, jolloin voit pidentää valotusaikaa huomattavasti. 

© Shutterstock

2. Esiasetukset ovat käteviä – mutta sinun on opittava käsittelemään kuvia itse

Useimmat tunnetut valokuvaajat myyvät esiasetuksia, jotka ovat valmiita suodattimia, joita voit käyttää omissa kuvissa esimerkiksi Lightroomissa.

Kun ostat esiasetuksia, voit saada suosikkivalokuvaajiasi kuvien kaltaisia kuvia, mutta sinun kannattaa itse kokeilla taitojasi kuvankäsittelyssä.

Näin voit myös helposti kehittää omaa tyyliäsi kokeilemalla Lightroomin erilaisia työkaluja. 

Kymmenessä videossa asiantuntijamme käy läpi kymmenen asiaa, jotka teemme Lightroomissa kaikille uusille kuvillemme. Samalla saat paljon vinkkejä, joiden avulla voit tehdä säädöt erittäin tarkasti ja saada hyviä tuloksia helpommin.

Maisemakuva.

Voit ostaa esimerkiksi esiasetuksia, jotka tuottavat tummemman sinisen ja kiehtovamman taivaan, mutta on paljon fiksumpaa opetella itse, mitkä liukusäätimet antavat haluamasi tuloksen.

© Shutterstock

3. Uusin ja kallein kamera 

Uusimman ja kalleimman kameran ostaminen houkuttelee, jos sinulla on rahaa.

Kalleimpien kameroiden helppokäyttöisyys ei kuitenkaan ole itsestään selvää, sillä niissä on yleensä paljon enemmän toimintoja kuin halvemmissa malleissa.

Varo siis kompastumasta kalliiden kameroiden toimintojen lukumäärään. 

Välineoppaasta voit lukea uusien ja mielenkiintoisten valokuvaustuotteiden arviomme. Uutena valokuvaajana saat myös lisätietoja kameran valinnasta.

Täältä löydät muun muassa Fujifilm X-T30:n ja Nikon Z 50:n arvostelut. Ne ovat meidän mielestämme erinomaisia kameroita aloittelijoille. 

Nikon Z 50 ja Fujifilm X-T30.

Nikon Z 50- ja Fujifilm X-T30 -malleissa on paljon kameraa – ja niiden hinta on useimmille riittävän edullinen. 

© Nikon, Fujifilm.

4. Muiden kuin asiantuntijoiden tarjoamat ohjeet

Monet tietävät hieman valokuvauksesta, joten monet tarjoavat omilla kotisivuillaan ja YouTubessa vihjeitä ja vinkkejä. 

Joskus voi olla vaikeaa olla selvillä siitä, kuka oikeastaan tietää, mistä puhuu.

Siksi on tärkeää, että etsit asiantuntemusta oman kuvauksesi tason mukaan.

Digikuva on Pohjoismaiden suurin valokuvausalan lehti. Kun tilaat lehtemme, saat pääsyn myös Etunurkkaan, josta löydät videokursseja ja oppaita kaikille valokuvaus- ja kuvankäsittelytasoille. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!