DJI FPV
© DJI

DJI FPV on nopeampi kuin Formula 1 -auto

DJI:n uuden FPV-kameradroonin kiihtyvyys saa Valtteri Bottaksenkin hiukset pystyyn.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2021 teksti K. Nygaard

Formula 1 -auto kiihtyy nollasta sataan noin 2,5 sekunnissa ja keskiverto moottoripyörä noin neljässä sekunnissa, mutta DJI:n uusi FPV-drooni painelee kahden sekunnin kiihdytysajallaan ohi molemmista.

DJI on ensimmäistä kertaa tuonut markkinoille FPV-tyyppisen droonin – FPV tulee sanoista First Person View ja viittaa lentäjän näkymään. Droonin mukana toimitetaan virtuaalilaseja muistuttavat lasit, joilla lennättäjä näkee ympäristön droonin kameran kautta eli kuin itse lentäisi laitteella.

DJI FPV on niin nopealiikkeinen, että sitä ei voida ohjata tavallisten droonien tavoin matkapuhelimen näytön kautta. Siksi kannattaakin ensin harjoitella kaukosäätimen, lennätyslasien ja DJI:n sovelluksen avulla ennen varsinaista lennättämistä.

> Lue myös: EU:n droonisäädökset uudistuivat

Kaukosäätimessä on paniikkipainike, jolla drooni pysähtyy välittömästi ja jää paikalleen ilmaan.

© DJI

Lennä pystysuoraan ylös alas, jos uskallat

Koska nopeatempoinen lennättäminen ylös ja alas kallioseinämiä suurella nopeudella vaatii harjaantumista, DJI FPV:ssä on myös normaaliohjelma, joka tekee siitä yhtä helpon hallittavan kuin tavallinen kameradrooni, koska se mm. varoittaa esteistä.

Sport-ohjelmassa huippunopeus on 100 km tunnissa. Manuaaliasetuksella GPS ja muut aputoiminnot kytkeytyvät pois päältä ja DJI FPV voi tehdä hurjia silmukoita ja saavuttaa 140 kilometrin tuntinopeuden.

Kuvakulma on 150 astetta ja vastaa kinokoon 15 mm:n polttoväliä. Valovoima on kiinteä F2,8.

© DJI

4K-tason videolaatua

DJI FPV:n kamera tallentaa 4K-videota 60 kuvan sekuntinopeudella, valokuvien resoluutio on 8,3 megapikseliä (vain jpeg), ja kuvakenno on 1/2,3 tuumaa, joten tämä ei ole DJI:n kuvanlaadun kannalta paras kameradrooni, mutta se ilman muuta tuottaa hurjimmat elämykset ja kuvat.

Tavallisten FPV-dronien akunkesto on keskimäärin noin viisi minuuttia. DJI FPV pysyy ilmassa jopa 20 minuuttia yhdellä latauksella.

DJI FPV tulee myyntiin Suomessa 1400 euron hintaan heti. DJI Motion Controller -liikeohjain maksaa 149 euroa. DJI FPV:n mukana toimitetaan lentolasit, käsiohjain ja muut lennättämistarvikkeet.

Jos yhteys DJI FPV:hen katoaa, laite löytää tiensä lähtöpisteeseen.

© DJI

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!