mies lennättää droonia

Droonin lennättämiseen omakotitalon takapihalla kaupungissa voi liittyä laillisia ristiriitoja.

© Shutterstock

Lait ja säädökset rajoittavat droonikuvausta

Droonien omistajien tulee tietää lennättämiseen liittyvät säännöt, jotka uudistuivat vuodenvaihteessa. Tässä kolme esimerkkiä paikoista, joissa lennättäminen on joko osittain tai kokonaan kiellettyä.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021 teksti C. Trant

Drooniharrastus on ollut kovasti yleistymään päin viime vuosina. Droonit tarjoavat mahdollisuuden ottaa kuvia ja videoita, joita vielä muutama vuosi sitten oli mahdollista saada vain helikopterista.

Nyt kaikki rekisteröityneet lennättäjät voivat osallistua tähän iloon, mutta he voivat myös helposti tulla rikkoneeksi lakia, jos säännöt eivät ole hallussa.

Suomen droonilainsäädäntö oli vuodenvaihteeseen asti Euroopan ja kenties koko maailman vapaamielisin, mutta viime vuoden viimeisenä päivänä tilanne muuttui – ja samalla yhtenäistyi koko Euroopan unionin alueella.

Suomalaisille droonien käyttäjille uudistus toi velvollisuuden rekisteröityä droonitoimijarekisteriin, aikaisemmin ilmoitusvelvollisuus koski vain ammattilaisia.

1. Ota huomioon naapurit
2. Ota huomioon ihmismassat
3. Ota huomioon lentokieltoalueet

1. Ota huomioon naapurit

Vaikka kuvaaminen on Suomessa sallittua yleisillä paikoilla, julkisissa tiloissa ja omassa kodissa, liittyy droonikuvaukseen joitain laillisia ongelmia silloinkin, kun lennätetään ja kuvataan kotipihalta käsin: lennättäjä voi epähuomiossa syyllistyä salakatseluun ja kotirauhan rikkomiseen kuvatessaan esimerkiksi naapureiden pihoja ja siellä olevia ihmisiä kaupungin omakotitaloalueella.

Muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa pitää lain mukaan kunnioittaa. Myös droonista lähtevä ääni voi häiritä muita ihmisiä. Älä siis lennä toisten ihmisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai varsinkaan julkaise kuvia ihmisistä ilman heidän suostumustaan.

Salakatselun rajat ovat tiukat. Rikos on tapahtunut, vaikka kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi kameralle. Rikos toteutuu silloinkin, kun kameralla, kiikarilla tai millä tahansa apuvälineellä vain tarkkaillaan luvatonta kohdetta.

> Lue myös: EU:n droonisäädökset uudistuivat

omakotialue ilmakuva

Muista kunnioittaa muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa. 

© Shutterstock

2. Ota huomioon ihmismassat

Turvallisimmat paikat lennätykselle ovat lennokkiharrastajille erikseen varatut lennätyspaikat, joita löytyy ympäri Suomea. Ulos kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ja kaupunkien keskusta-alueilla droonin lennättäminen ei ole sallittua turvallisuussyistä.

Yleisötilaisuuksien yllä lennättämiseen pätevät omat lupakäytäntönsä, eli tavallinen, rekisteröitynyt ja sertifioitu drooniharrastajakaan ei saa lennättää laitettaan ja kuvata sillä esimerkkiksi yleisöfestivaalialueen yläpuolella.

Drooniharrastajille on olemassa muun muassa karttasovelluksia, joista käyvät ilmi mm. pysyvät ja tilapäiset lentokieltoalueet ja -ajankohdat. Niitä löytyy hakusanalla "drone". Yksi esimerkki näistä on Aviamaps.

3. Ota huomioon lentokieltoalueet

Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Niinpä erityisesti Helsingissä on useita ilmailulta kiellettyjä alueita.

Droonia ei myöskään saa lennättää viittä kilometriä lähempänä lentoasemaa ilman lennonjohdon lupaa. Myös maanpuolustukseen liittyvien harjoitusten, varikkojen tai muun toiminnan kuvaaminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa.

Lisätietoa lennättämisen rajoituksista ja lentokieltoalueista löytyy täältä.

> Lue myös: 5 kuvausvinkkiä droonikuvausta aloitteleville

lentokieltoalue

Muun muassa Helsingissä on monia lentokieltoalueita. Yksi niistä on Mäntyniemi, jossa sijaitsee tasavallan presidentin virka-asunto.

© droneinfo.fi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!