Kun talvi muuttaa maiseman valkoiseksi ja ilma kylmenee, olisi ehkä luonnollisinta pysyä sisällä ja nauttia lämpimästä, mutta älä unohda, että talvikausi tarjoaa mainioita ilmakuvausmahdollisuusksia.
Tässä artikkelissa annamme ideota kolmeen kuvatyyppiin, jotka voit toteuttaa talvisissa maisemissa, ja lisäksi kerromme, mistä on syytä olla tietoinen, kun viet droonisi ulos kylmään.
Talviauringon pitkät varjot yläilmoista katsottuna
Täällä Pohjoismaissa aurinkoa on talvella niukalti, ja tämä tekee maiseman varjoista pitkiä. Se näkyy erityisen selvästi yläilmoista, ja siksi se on loistava aihe droonikuvaajalle.
Varjoja aiheuttavat puut, talot ja ihmiset, mutta kannattaa varoa lumen ylivalottumista varjoja kuvatessaan.
Valkoinen maisema hämää kameran valotusmittaria, ja tämä voi johtaa siihen, että kuva alivalottuu, jolloin lumi toistuu valkoisen sijaan harmaana. Ylivalota siksi kuvaa hieman valotuksenkorjauksella tarvittaessa.

ND- eli harmaasuodin ja myös polarisaatiosuodin vähentävät lumen häikäisyä, mutta niitä käytettäessä pitää suljinaikaa vastaavasti pidentää, jotta kuva ei alivalottuisi.
© ShutterstockKiemurtelevia jokia ja teitä
Lumisateen jälkeen otetuissa ilmakuvissa tiet ja joet erottuvat selvästi. Silloin voi saada kiinnostavia kuvia, joissa huomio kiinnittyy maiseman läpi mutkitteleviin kuvaelementeihin.
Monien talvimaisemien ongelmana on kontrastin puute, kun maa on lähes kokonaan valkoinen. Siksi kannattaakin etsiä kontrasteja – maisemia, joissa lumi ei maalaa koko maisemaa valkoiseksi. Kannattaa etsiä puita, vuoria ja taloja, jotka murtavat suuret valkoiset pinnat.
> Lue myös: Uusi DJI Mini 2 on kevytdrooni aloittelijoille

Lumi sinertää kuvissa, jos valkotasapaino ei ole kohdillaan. Siksi kannattaa kuvata raakamuodossa ja säätää valkotasapaino kuvankäsittelyvaiheessa.
© ShutterstockSinisen hetken tunnelmaa
Sininen hetki on sopiva ajankohta ottaa tunnelmallisia talvikuvia, ja tietysti tämä pätee myös ilmakuvaukseen. Auringonlaskun jälkeinen sininen valo yhdessä kaupungin tai kirkonkylän kellertävien keinovalojen kanssa muodostaa kauniin kokonaisuuden.
Koska sinisen hetken valon määrä on vaatimaton, sitä on kompensoitava pidentämällä valotusaikaa, jotta saadaan oikein valotettu kuva.
Aloita asettamalla suljinaika kahteen sekuntiin, ja jos kuva alivalottuu, pidennä aikaa. Varmista, että drooni ei liiku kuvauksen aikana. Joissakin droneissa on Hyperlight-niminen erityisominaisuus, joka auttaa hämärällä kuvattaessa.
> Video: Kopterikuvia Huippuvuorilta

Raakakuvan valkotasapaino voidaan säätää vielä kuvankäsittelyssäkin.
© ShutterstockLisävinkki: vuodenajat samaan kuvaan
Jos olet kuvannut saman maiseman ilmasta keväällä, kesällä ja syksyllä voit yhdistää nämä kuvat talvimaiseman jatkeeksi.
Näin saat kauniin visuaalisen kokonaisesityksen eri vuodenajoista ja niiden vaikutuksesta maisemaan.
Näin homma hoituu Photoshop Elementsillä.
> Lue myös: Maailman parhaita droonikuvia

Kuvaan voidaan tehdä erilaisia siirtymiä vuodenaikojen välille.
© Shutterstock