Ensimmäinen kuulennolla käytetty tele myydään huutokaupassa

Jos sinulla on puolisen miljoonaa euroa löysää rahaa, voit kertaheitolla ostaa ensimmäisen teleobjektiivin, jolla on koskaan valokuvattu Kuussa.

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Bostonilaisessa RR Auction -huutokaupassa on nyt myynnissä valokuva-alan harvinaisuus. Se on ensimmäinen teleobjektiivi, jolla on koskaan valokuvattu Kuuta paikan päällä. Tämä tapahtui NASAn Apollo 15 -avarruslennon aikana vuonna 1971. Kyseessä on Zeiss Tele-Tessar 500 mm F8, jolla astronautti Dave Scott otti 293 kuvaa lennon aikana.

Apollo 15 oli yhdeksäs miehitetty avaruuslento Apollo-ohjelmassa ja neljäs laskeutuminen Kuuhun. Tuolloin käytettiin kuuautoa ensimmäistä kertaa – samoin kuin tätä Hasselblad-kameroihin varta vasten kehitettyä teleobjektiivia, joita astronauteilla oli mukanaan.

Objektiivissa on käytön merkkejä, sillä Dave Scott pudotti sen Kuussa, joten sen seuraava omistaja saattaa saada joitain kuunpölyhiukkasia kaupan päälle. Objektiivin myyntihinta asettunee 400 000 ja 600 000 dollarin välille. Huutokauppa avautuu tämän kuun 14. päivä sulkeutuu viikkoa myöhemmin eli 21.4. Tänne voi mennä huutamaan: RR Auction.

Kuvat: NASA

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!