Tietokoneen USB-C-liitäntä

USB-C on nykyisin yleisin USB-liitäntä.

© Shutterstock

Tärkeää tietoa USB:stä

USB:stä on monia versioita, eikä aina ole ehkä helppo hahmottaa, mikä niistä on kulloinkin paras. Tästä saat yleiskuvan siitä, mikä on paras ja miksi.

keskiviikko 15. helmikuuta 2023 teksti P. Siersbæk

USB on kaikkien tuntema liitäntä, joka yhdistää useimmat elektroniset laitteesi. Tämä koskee yhtälailla kameran tai puhelimen lataamista, kuvien siirtämistä tietokoneelle ja laitteiden liittämistä tietokoneeseen.

USB on lyhenne sanoista Universal Serial Bus, ja nimensä mukaisesti se on yleiskäyttöinen liitäntätapa. Se on käytössä lähes kaikilla valmistajilla, joten lähes kaikki elektroniset laitteet ovat keskenään yhteensopivia.

USB-tyyppi ei kuitenkaan ole yhdentekevä, koska nopeudessa ja toiminnallisuudessa on suuria eroja. Sinulla voi jo olla erilaisia tyyppejä, USB Micro -liitännästä USB-C-liitäntään. Standardien ja niiden teknisten tietojen ymmärtäminen voi kuitenkin olla melko haastavaa, ja erilaisia päivityksiä tuntuu tulevan usein.

>Lue myös: 8 vinkkiä muistikorttiongelmien välttämiseksi

Erikokoisia ja -mallisia USB-liitäntöjä

Vasemmalla on klassinen USB-A-liitäntä ja keskellä uusi USB-C. Oikealla on pieni USB Micro -liitäntä.

© Shutterstock

USB-A ja hidas alku

Klassisen USB-A-nimellä tunnetun USB-liitännän historia ulottuu aina vuoteen 1996 asti, mutta sitä on päivitetty jatkuvasti nopeammaksi ja toiminnallisuuksiltaan paremmaksi. Tämä on se liitäntä, joka ei tunnu koskaan olevan oikein päin, kun haluat liittää liittimen tietokoneeseen.

Vuonna 2008 esiteltiin USB 3.0, joka on USB-standardin kolmas suuri versio. Sen nopeus oli 5 Gb/s, joka oli suuri parannus vuoden 2000 USB 2.0:n enintään 480 Mb/s:n nopeuteen.

USB 3.0 tunnetaan myös nimellä USB 3.1 Gen 1. USB-tekniikka on siitä lähtien kehittynyt edelleen USB-3.2-versioksi, joka tuli markkinoille vuonna 2017 ja jonka nopeus on jopa 10 Gb/s – ja sekaannuksen lisäämiseksi USB 3.2.sta on neljä erilaista versiota, joilla on omat nimensä ja merkityksensä. Alla olevassa kuvassa näet kaikki neljä USB 3.2 -versiota.

USB-standardit

Kaaviossa esitetään myös kunkin USB-tyypin nopeus.

© Kingston Technology

Vauhtia USB-C-liitännällä

USB 3.2 -version myötä USB-C alkoi korvata klassisen USB-liitännän. Vanhasta liitännästä poiketen se voidaan asentaa kummin päin tahansa, joten se on nopeampi ja helpompi liittää.

Koska USB-C tukee suurempia tiedonsiirtonopeuksia ja sen kautta voi ladata muita laitteita nopeammin, siitä on tullut ensisijainen USB 3.2 Gen 2 -yhteyden liitäntä.

Nykyään useimmissa uusissa kameroissa on USB-C-liitäntä, joka nopeuttaa latausta ja kuvien siirtoa kamerasta tietokoneeseen.

Uusin versio on USB-4, jonka nopeus on peräti 40 Gb/s. Se tukee erityisesti Applen käyttämää Thunderbolt 3 -yhteyskäytäntöä. USB-4-liitäntä on samanmuotoinen kuin USB-C.

Lue lisää USB:stä ja Thunderboltista täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!