Mies kamerajalustan, kameran ja repun kanssa kuvaamassa auringonlaskua 
rinteellä

Kamerajalusta on erityisen hyödyllinen heikossa valossa kuten auringonlaskua kuvattaessa.

© Shutterstock

Näin valitset sopivan kamerajalustan

Kamerajalusta on monissa kuvaustilanteissa välttämätön – mutta millainen jalusta kannattaa hankkia, jos tärkein vaatimus on tukevuus? Me autamme.

tiistai 21. elokuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Kamerajalusta on mainio apuväline, jota ilman joistain kuvaustilanteista on käytännössä mahdotonta selvitä kunnialla – esimerkiksi ne, joissa tarvitaan yli sekunnin pituisia valotusaikoja. 

Mutta samoin kuin kameraa, objektiivia, salamalaitetta tai kameralaukkua valittaessa, on myös jalustojen valikoimakirjo lähes loppumaton.

Jos et ole aivan varma tarpeistasi, kannattaa kamerajalustoihin hieman perehtyä etukäteen. Sen aikana eteen tulee lisää kysymyksiä. 

Me koetimme helpottaa tätä prosessia, ja esitämmekin nyt kuusi asiaa, jotka kamerajalustan hankinnassa on syytä huomioida. 

1. Kamerajalustan kantokyky

Ensimmäinen ja tärkein tekijä on se, kuinka suurta painoa kamerajalusta jaksaa mielellään kannatella.

Jos kuvataan peilijärjestelmäkameralla ja suuremmilla objektiiveilla, on syytä valita jalusta, joka jaksaa kannatella paria kiloa suuremman painon.

Niinpä kannattaakin punnita kamera ja objektiivit ja vasta sitten valita tarpeeksi jämäkkä jalusta – malli, joka kestää vähintään puolta painavammat kuvauslaitteet.

Tämä voi kuulostaa yliampuvalta, mutta muista, että jalustaan kohdistuu ylimääräistä painoa, kun kameraa käsitellään, ja jos tuletkin hankkineeksi entisiä suuremman objektiivin, salamalaitteen tai akkukahvan, vaaditaan jalustalta lisää kantokykyä.

Jalustan kantokyky on yleensä mainittu sen ohjeissa.

2. Jalustan korkeus

Jos kamerajalustaa käytetään usein, kannattaa hankkia jalusta, joka yltää mielellään kuvaajan pään korkeudelle. Silloin hänen ei tarvitse kumarrella etsimeen katsoessaan.

Kameran etsimen olla silmien korkeudella, kun kamera on jalustalla eikä sen keskisalko ole nostettuna.

Kamerajalustaa tulee kuitenkin voida nostaa ja laskea kuvaustilanteen mukaan.

Kamerajalusta

Jos käytät kamerajalustaa paljon, kannattaa hankkia sopivan korkuinen jalusta. Pitempiaikaisesta kumarassa kuvaamisesta, kuten tässä kuvassa, on seurauksena selkäkipu. 

Myös jalustan kokoon taikka tilankäyttöön on hyvä kiinnittää huomiota. 

Onko sille tilaa kamerarepussa? Mahtuuko se käsimatkatavatoihin tai edes matkalaukkuun? 

Joissain kamerajalustoissa on irrotettavat jalat, ja silloin kokonaispituudella ei ole suurta väliä. 

3. Jalustan paino

Yksi nyrkkisääntö on, että kamerajalustan keveydestä kannattaa maksaa ylimääräistä. 

Jalustaa joutuu pakostakin kantamaan, ja jos se on liian painava, se tulee liian usein jätettyä kotiin.

Jalustan paino riippuu sen valmistusmateriaalista. 

Suosituimmat materiaalit ovat alummini, basaltti ja hiilikuitu. 

Alumiinijalustojen etuna on lujuus: ne jaksavat kannatella raskaimpiakin filmikameroita, ja yleensä ne ovat myös edullisia. Toisaalta ne painavat enemmän kuin vastaavat basaltti- ja hiilikuitumallit.

Basaltti on suhteellisen uusi jalustamateriaali, ja sen etuna on halpa hinta hiilikuituun verrattuna. Toisaalta materiaali ei ole läheskään yhtä luja kuin alumiini ja hiilikuitu. 

Hiilikuidusta valmistetut kamerajalustat ovat yleistyneet viime vuosina, ja sille on monia hyviä syitä. Materiaali on noin 30 prosenttia kevyempää kuin alumiini, se ei tartu käsien ihoon pakkasella eikä laajene lämmetessään. 

Hiilikuitu on hyvin kestävä materiaali, mutta se on myös kallein jalustamateriaali. 

Jos aiot investoida hyvään ja kestävään kamerajalustaan, suosittelemme hiilikuitukalustaa. 

Lue kamerajalusta-arviomme, ennen kuin menet kauppaan. Testit ja tuotearviot löytyvät Digikuvan Välineoppaasta.

4. Jalustapää

Yksi kamerajalustan keskeisimpiä osia on jalustapää, johon kamera kiinnitetään ja jonka päällä sitä liikutellaan. 

Joissain kamerajalustoissa pää on jo valmiina, ja joihinkin se on ostettava erikseen. Viimeksimainittuihin päitä voidaan siis vapaasti vaihdella.

Yleisimmät jalustapäätyypit ovat kolmitiepää, kuulapää ja keinupää:

Kolmitiepää on näistä yksinkertaisin. Siinä on yksi tai kaksi kahvaa, joilla kameraa liikutellaan pysty- ja vaakasuunnassa. Se on helppokäyttöinen ja vaivaton myös raskailla kameroilla kuvattaessa.

Kuulapäässä on vain yksi kahva, joka sekä kiristää että löysentää puristusotetta. Tämä päätyyppi on liikkuvuudessaan äärimmäisen monipuolinen, koska sitä voi käännellä kaikkiin suuntiin ja vieläpä tasaisesti. 

Keinupää eli gimbaalipää on erikoisvalmisteinen pää, jota useimmin käytetään raskailla 300 mm:n objektiiveilla ja sitä pitemmillä kuvattaessa. Ne sopivat nopean toiminnan, esim. urheilun kuvaamiseen sekä videointiin, koska ne vakaavat kameraa hyvin. Lisäksi niitä on kevyt käyttää.

Me suosittelemme sellaisen jalusta hankkimista, jossa kamera kiinnitetään jalustaan pikakiinnityslevyn välityksellä. Levy ruuvataan kameran pohjassa olevaan kierrekiinnitykseen ja sen jälkeen kamerajalustan päähän (engl. Quick release). Tällä tavalla kameran kiinnittäminen ja irrottaminen käy helpoimmin.

Kamerajalusta

Kätevin tapa kiinnittää kamera jalustaan on pikakiinnityslevy, joka ruuvataan kameran pohjaan ja kiinnitetään kamera sen mukana jalustapäähän. 

© Shutterstock

5. Lukitusmekanismi

Kamerajalustan jalkojen lukitukseen on olemassa kahdenlaisia tapoja: kierrelukitus ja pikalukitus.

Kierrelukitus on vankempi ratkaisu, kun taas pikalukitus on nopea ja mukava – varsinkin käsineet kädessä kylmässä.

Mutta tämäkin on samalla makuasia.

Mafrotto kamerajalusta

Tässä Manfrotton kamerajalustassa on vaihdettava pää. Tässä on kolmitiepää, johon kamera on helppo kiinnittää pikakiinnityslevyn välityksellä. Jalustassa on kätevät pikalukot. Teleskooppitanko keskellä helpottaa kameran nostamista ja laskemista jalustan jalkojen levittämisen jälkeen. 

© Manfrotto

6. Tukevuus

Moni voi luulla, että mitä raskaampi kamerajalusta on, sitä tukevampi se on. Mutta noin se ei aina mene.

Moni raskas ja kantokykyinen jalusta muuttuu epävakaaksi tietyissä sääolosuhteissa.

Kun kamerajalusta on pystytetty ja säädetty, sen täytyy kestää sekä tuulenpuuskat että kuvaajan siihen vahingossa kohdistamat pienet töytäisyt.

Joissain jalustoissa on koukku, johon voi ripustaa kameralaukun tai vaikka hiekkapussin painoksi vakaamaan esim. tuulisella ilmalla.

Millainen kamerajalusta kannattaa hankkia?

Arvioi ensin omat tarpeesi: 

  • Käytänkö tai tarvitsenko kamerajalustaa usein vai harvoin?
  • Kuinka raskas muu kuvauskalustoni on?
  • Tarvitsenko erikoisominaisuuksia, kuten mahdollisuutta kuvata erityisen korkealta tai matalalta?
  • Millaisesta jalustapäästä pidän?
  • Paljonko olen valmis käyttämään rahaa jalustaan?

Moni aloittelija sortuu ostamaan ensimmäiseksi jalustakseen mahdollisimman halvan mallin. Parin kuukauden (tai vuoden, jos käyttöä on vähän) kuluttua on sitten jo lähdettävä ostamaan uutta, parempaa jalustaa.

Jos et ole hankkimassa pöytäjalustaa tai kännykkäjalustaa, suosittelemme, että pysy pääsääntöisesti erossa alle 150 euron jalustoista. 

Merkkejä on monia, mutta Manfrotto, Gitzo ja Cullmann ovat yleensä laadukkaita. Myös Siruin ja Kingjuen jalustat ovat enimmäkseen hyviä ja luotettavia, vakaita ja myös edullisia kamerajalustoja.  

I Välineoppaastamme löytyvät kaikki tekemämme kamerajalustatestit ja tuotearviot.  

Tee kännykkäjalusta itse

Älypuhelimelle voi tehdä jalustan kotona. Lue ohjeemme täältä her. 

Toimitus suosittelee: kunnon kiikari kuvaajalle 

Kiikarin avulla löytyvät kaukana olevat kuvauskohteet, kuten linnut. 

Mitiluxin kiikarista on vastikään esitelty uusi, entistä parempi versio. Se suurentaa kahdeksankertaisesti, joten sen avulla huomaat eläimet ja muut kuvauskohteet aivan eri tavalla kuin paljaalla silmällä. 

Objektiivin halkaisija on 40 mm, joten kiikarin suuri valovoima mahdollistaa katselun hämärässäkin. Se on kumivahvisteinen, siinä on integroidut etulinssien suojukset ja dioptriakorjaus silmälasien käyttäjille. 

Kiikarissa on kierrekiinnitys, johon voidaan kiinnittää esimerkiksi kamerajalusta. Mitilux 8X40:ssä on myös tarkennuspainike, ja 1000 metrin etäisyydelle katseltaessa näkymä on perätin 149 metrin levyinen. Kompaktin muotoilun ansiosta kiikari mahtuu mainiosti kameralaukkuun. Laukku, hihna ja linssinsuojukset kuuluvat pakettiin. 

> Saat kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90 – säästät 115,60 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä. 

Kiikarissa on kierrekiinnitys, joten se on helppo kiinnittää kamerajalustaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!