Raakamuoto tarjoaa niin paljon etuja verrattuna muihin kuvatiedostomuotoihin, että kamera kannattaa asettaa aina kuvaamaan niitä. Ensinnäkin kuvanlaatu paranee, kun kuvaaminen ja kuvankäsittely ovat hallinnassa. Kerromme tässä tarkemmin.
Mikä on raakamuoto?
Kun kamera ottaa kuvan, kuvakenno tunnistaa, paljonko valoa kukin pikseli saa. Jos tallennat jpeg-muodossa, tiedot välitetään kameran kuvaprosessoriin, joka säätää kirkkautta, värejä, kontrastia, terävyyttä ja paljon muuta ennen kuin kuva tallennetaan pakattuna tiedostona.
Toisin sanoen kuva käsitellään suoraan kamerassa. Raw-muoto sisältää sen sijaan käsittelemätöntä tai raakaa tietoa suoraan kuvakennolta, mikä tarjoaa monia etuja.
Värientoisto on täysin hallittavissa, kun kuvat käsitellään tietokoneen raakamuuntimella. Riippumatta siitä, minkä valkotasapainon asetuksen teit kamerassa, voit vaihtaa tietokoneella kuvan valkotasapainoa ilman, että kuvanlaatu heikkenee.
Alla olevassa kuvassa näkyy vasemmalla alkuperäinen jpeg-tiedosto suoraan kamerasta, kun taas oikealla oleva versio on raakatiedosto, jonka olemme muuntaneet Photoshopissa. Voit siirtää näkymää vetämällä viivaa. Huomaa, että raakatiedoston avulla olemme voineet tuoda taivaasta, puista ja rakennuksista paljon enemmän yksityiskohtia esiin.
Myös valaistusolosuhteet ovat paljon joustavammat, ja esimerkiksi tummilla alueilla voi saada esiin yksityiskohtia paljon paremmalla lopputuloksella kuin jpeg-kuvassa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että raakatiedosto on 12- tai 14-bittinen, kun taas jpeg on 8-bittinen. Tämä tarkoittaa, että jpg-kuvan jokainen pikseli sisältää 256 valotasoa, kun taas 12-bittisen raakatiedoston jokainen pikseli on määritelty 4096 tasolla ja 14-bittisen peräti 16 384 valotasolla.
Ota enemmän irti vanhoista raakatiedostoista
Raakamuunnosohjelmat paranevat jatkuvasti, joten tiedostojen laatu paranee, ja nykyään saatat usein saada parempaa laatua vanhasta raakatiedostosta kuin silloin, kun otit kuvan.
Adobe on esimerkiksi useita kertoja muuttanut Elementsin, Photoshopin ja Lightroomin raakamuuntimen taustaprosessia, joten voit nyt saada enemmän yksityiskohtia esiin huippuvalokohdissa ja varjoissa kuin aiemmissa ohjelmistoversioissa tekemällä uuden muunnoksen vanhaan tiedostoon. Vastaavasti kohinanvaimennusta on parannettu, ja toisin kuin aiemmin, objektiivivirheet voidaan korjata automaattisesti.
Jokaisella kameramallilla on omat raakatiedostonsa. Siksi saatat huomata, että kuvanmuokkausohjelmasi ei voi avata upouuden kamerasi raakatiedostoja. Ohjelmistovalmistajat ovat kuitenkin varsin nopeita päivittämään sovellustensa uusimmat versiot, joten joudut yleensä odottamaan vain muutamia viikkoja, ennen kuin ohjelmat voivat avata tiedostot.
Myös raakatiedostojen tiedostopäätteet vaihtelevat kameramerkin mukaan. Esimerkiksi Canonin raakatiedosto on nimeltään CR3, Nikonin NEF, ja Sonyn ARW.
Tästä näet, miten saat kaiken irti kamerasta kuvauksen aikana, ja saat siten parhaat lähtökohdat tiedostojen käsittelyyn tietokoneella. Käymme läpi myös raakamuunnoksen tarjoamat mahdollisuudet tietokoneella.
Näin kuvaat parhaiten raakamuodossa
Tästä videosta näet, miten kameran asetukset määritetään raakamuodossa kuvaamista varten.
Valotuksen asettaminen
Valotus ei ole yhtä tärkeää kuin jpeg-kuvassa, sillä sitä voi korjata hyvin tuloksin muunnoksessa, mutta mitä paremmin kuva on onnistunut, sitä parempi on valmiin kuvan kuvanlaatu.
Raakatiedosto koostuu sillä tavoin, että suurin osa tiedoista on vaaleilla alueilla, ja tummimmissa kohdissa on vain vähän tietoja. Jotta saisit enemmän yksityiskohtia muokattavaksi, voit siksi valottaa kirkkaampien alueitten mukaan ilman, että kuva palaa puhki. Jos varjoja korostetaan kontrastipitoisissa kohteissa, menetelmä tuottaa enemmän yksityiskohtia ja vähemmän kohinaa. Käytä kameran histogrammia apuna.

Histogrammin, joka on pylväskaavio oikeassa yläkulmassa, on oltava mahdollisimman kaukana oikealla olematta reunassa. Käytä valotuksen korjausta säätöön.
Näin asetat valkotasapainon
Voit säätää valkotasapainon täysin itse tietokoneen raakamuunnoksessa, joten asetuksella ei ole periaatteessa väliä kuvattaessa ja voit asettaa sen Auto-tilaan.
Kun kuvia katsotaan näytöltä, oikea värien toisto voi kuitenkin olla etu. Näin on helpompi arvioida, onko kuva hyvä. Automaattinen valkotasapaino osuu yleensä hyvin, mutta hankalassa valossa valkotasapainon säätämisestä manuaalisesti voi olla etua oikeiden värien näkemiseksi. Valkotasapaino vaikuttaa yleensä myös histogramminäkymään, joten oikein säädettynä histogrammista tulee tarkempi.
Kuvatyylin asettaminen
Esimerkiksi kontrastin ja värien esiasetukset, kuten Picture Style, Creative Style, Film Simulation tai Picture Control, eivät vaikuta raakatiedostoon, koska voit itse säätää kaikkia kuvankäsittelyn parametreja jälkikäteen.
Jos käytät histogrammia oikean valotuksen löytämiseksi, muista, että valittu kuvatyyli näkyy histogrammissa eikä heijasta tietoja, joita käsittelet muunnoksessa.

Näin säädät tietokoneen raakakuvia
Alla on esitetty, miten Lightroomin tärkeimmät perusasetukset tehdään. Toiminnot ovat samat kuin Photoshopissa, ja monet niistä löytyvät myös Photoshop Elementsistä.
Valitse Lightroomissa kuva ja muokkaa sitä valitsemalla yläosasta Develop-moduuli. Avaa Photoshopissa ja Elementsissä raakatiedosto, niin raakamuunnin tulee automaattisesti näkyviin.
Voit valita erilaisia työkaluja esimerkiksi rajaukseen ja kloonaukseen, jos haluat poistaa kuvasta esimerkiksi tahroja. Lightroomissa ja Photoshopissa on lisäksi käytettävissä älykkäät merkinnät Masking-toiminnolla, jolla ohjelmat voivat salamannopeasti merkitä esimerkiksi taivaan tai henkilön niin, että säädät vain valittua kohtaa kuvasta. Näytämme tällä videolla, miten Masking-toimintoa käytetään.

Kohdassa Basic voit säätää kaikkia perusasioita. Profile-pudotusvalikosta voit valita erilaisia profiileja, joita käytetään lähtökohtana säädöillesi ja jotka vastaavat kameran kuvatyylejä. Landscape esimerkiksi vahvistaa vihreitä ja sinisiä sävyjä. Yleensä Adobe Color on hyvä lähtökohta.
WB
Valkotasapaino voidaan säätää manuaalisesti valitsemalla esiasetettu värilämpötila, kuten päivänvalo valitsemalla pudotusvalikosta WB. Voit myös säätää keltaisen ja sinisen välistä tasapainoa Temp-säädöllä, kun taas Tint-säädöllä voit säätää magentan ja vihreän välistä tasapainoa.
Automaattinen
Yleensä Auto-toiminto toimii melko hyvin. Tässä ohjelma antaa parhaan ehdotuksen perusasetuksista. Voit käyttää niitä myös lähtökohtana lisäsäätöjen tekemiseen, ja jos tulos Auto-toiminnolla ei ole hyvä, voit peruuttaa painamalla Ctrl + Z.
Exposure
Kirkkautta säädetään Exposure-asetuksella. Arvo +1 vastaa yhtä aukkoaskelta, ja valotusta voi helposti lisätä tai himmentää yhdestä kahteen askelta kuvanlaadun kärsimättä. Toiminto on hellävarainen myös äärimmäisille huippuvalokohdille.
Contrast
Kontrasti asetetaan seuraavaksi Contrast-säädöllä. Toiminto lisää keskisävyjen kontrastia vaikuttamatta varjojen ja huippuvalojen äärialueisiin. Kun työskentelet raakamuodossa, voit nostaa sen +15:een menettämättä yksityiskohtia.
Highlights
Huippuvaloja säädetään Highlights-asetuksella. Jos haluat pelastaa esimerkiksi vastavalossa palaneet yksityiskohdat, valitse negatiivinen arvo esim. -60. Voit myös nostaa sävyä, jos vaaleita sävyjä on vaalennettava vaikuttamatta keskisävyihin ja varjoihin.
Shadows
Varjoja hallitaan Shadows-asetuksella, jota käytetään yksityiskohtien esiintuomiseen tummilla alueilla. Voit usein nostaa arvon +100:aan ilman haalistuneita värejä, mutta voit myös tummentaa varjoja negatiivisella arvolla ilman, että niistä tulee mustia.
Whites/Blacks
Vaaleimmat ja tummimmat alueet käsitellään Whites- ja Blacks-asetuksilla. Niiden avulla voit määrittää, mikä kohta kohteessa on täysin valkoinen tai musta. Se on tärkeää kohteissa, joihin kaivataan kontrasteja. Se vaikuttaa vain täysin vaaleisiin ja tummiin sävyihin.
Texture/Clarity/Dehaze
Rakennetta ja selkeyttä voidaan lisätä tai vähentää Texture- ja Clarity-säädöillä. Texture-säädöllä voi esimerkiksi korostaa ihon tai kaarnan rakennetta. Clarity-asetus lisää keskisävyjen kontrastia tavalla, joka korostaa myös rakennetta. Dehaze-säädöllä voit poistaa kuvista utuisuutta.
Vibrance/Saturation
Värikylläisyyttä säädetään Vibrance- ja Saturation-asetuksilla. Jälkimmäinen kyllästää kaikkia sävyjä tasaisesti, kun taas ensimmäinen tekee säädön älykkäämmin niin, että hailakammat sävyt tehostuvat eniten. Myös ihonsävyt on suojattu, joten voit hyvin asettaa Vibrance-arvoksi +35, mutta pidä Saturation arvossa +5.

Sharpening
Terävyyttä säädetään Sharpening-asetuksella kohdassa Detail. Amount hallitsee terävyyden yleistä määrää, ja 40 on hyvä lähtökohta. Parametrilla Radius voit määrittää terävämmäksi haluamasi pikselialueen leveyden. Alhaisilla arvoilla Detail vaimentaa haloefektiä – loistavia ääriviivoja – terävyyden aikaansaamiseksi. Yli 25:n arvoissa lisätään yksityiskohtaisuutta, mutta rakeisuus näkyy myös selvemmin, joten valitse yli 35:n arvot vain, jos kuvassa ei ole lainkaan kohinaa, esimerkiksi jos olet kuvannut matalilla ISO-arvoilla. Masking luo maskin, jotta taivaan kaltaisiin tasaisiin pintoihin ei lisätä terävyyttä ja siten rakeisuutta. Noin 30:n arvo on hyvä.
Noise Reduction
Kohinanvaimennusta ohjataan Noise Reduction -asetuksella kohdassa Detail. Rakeisuutta vaimennetaan asettamalla Luminance, ja 25 on hyvä lähtöpiste korkeammilla ISO-arvoilla. Detail-säädöllä kohdassa Luminance voit määrittää rajan sille, mitä pidetään kohinana – ja siten poistetaan – ja mitä yksityiskohtia pitää säilyttää. Arvo 50 sopii hyvin useimpiin kuvauskohteisiin. Contrast-asetusta kohdassa Luminance käytetään säilyttämään enemmän rakennetta. Jos kuva vaikuttaa liian tasaiselta, aseta se enintään arvoon 50.
Värikohina, joka on pieniä värillisiä läiskiä, poistetaan Color-asetuksella, ja se on niin tehokas, että sitä tarvitsee harvoin siirtää yli arvon 50. Arvo 25 sopii hyvin useimpiin valokuviin. Jos värit tasoittuvat liikaa, voit pelastaa värin Detail-asetuksella mutta ongelmia ilmenee yleensä vain erittäin korkeilla ISO-arvoilla.
Lens Corrections
Optiset virheet poistetaan automaattisesti kohdassa Lens Corrections. Valitse vain Enable Profile Corrections, niin objektiivin aiheuttama vinjetointi ja vääristymä poistetaan kuvasta. Valitse Remove Chromatic Aberration, jos haluat välttyä kromaattiselta aberraatiolta, joka aiheuttaa väriläiskiä kontrastirikkaisiin siirtymiin.
Parannettujen kuvien tallentaminen
Raakamuuntimet eivät muuta alkuperäistä raakatiedostoa. Siksi kuva on tallennettava eri muotoon, jotta sitä voidaan katsella muissa ohjelmissa tai esimerkiksi lisätä verkkosivustolle. Valitse Lightroomissa File ja Export..., minkä jälkeen voit valita sijainnin, tiedostomuodon, laadun jne. ennen kuvan uuden version tallentamista. Napsauta Elementsissä ja Photoshopissa Open avataksesi kuvan ohjelman tavallisessa käyttöliittymässä, josta voit tallentaa sen valitsemalla File ja Save As...