Kiikari luontovalokuvaajalle

Kiikari kuuluu jokaisen luontokuvaajan kameralaukkuun. Mutta mitä kiikarin numeroluvut ja muut merkinnät tarkoittavat?

© Shutterstock

Kiikarin merkinnät ja numeroluvut

Kiikari on tärkeä apuväline valokuvaajalle, mutta mitä kaikkea voidaan päätellä sen luvuista ja muista merkinnöistä? Me teimme niistä listan.

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Kiikari on kätevä apuväline niille, jotka aikovat kuvata villieläimiä tai tähtitaivasta. Mutta mitä kiikarin numeroluvut ja muut merkinnät tarkoittavat? Me vastaamme.

8X40

Tärkeimmät tiedot löytyvät noista kahdesta luvusta, joista ensimmäinen on suurennuskerroin ja toinen valovoima. 

8 osoittaa, että kiikari suurentaa kahdeksankertaisesti, ja 40 taas kertoo, että etulinssin halkaisija on 40 mm. Mitä suurempi luku, sitä enemmän valovoimaa.

Lähtöaukko (Exit Pupil) 

Lähtöpupilliksi tai lähtöaukoksi kutsutaan sitä kirkkaan valon aluetta, joka osuu silmään, kun katsotaan kiikarin okulaarilinssiin. Sen arvo saadaan jakamalla valovoima suurennuskertoimella. 

40 / 8 = 5, ja tämä tarkoittaa lähtöaukon kokoa millimetreissä mitattuna. Ihmisen pupillit voivat hämärässä suurentua jopa 7 mm:n kokoisiksi, joten kiikari, jossa on 7 mm:n lähtöaukko, on hyvä apuväline hämärässä. 

Viiden millimetrin lähtöaukko on hyvin tavallinen ja vastaa auringonlaslun ja -nousun valomäärää.

Kiikari luontovalokuvaukseen
Kiikari

Kiikarin numeroluvut ja muut merkinnät voivat olla aluksi käsittämättömiä, mutta me selvitimme ne. 

Hanki oma kiikari erikoishintaan Digikuvan tilauksen myötä. Lue lisää täältä. 

149M/1000M

Nämä luvut liittyvät kiikarin tarjoamaan näkymään taikka näkökenttään. Kiikari näyttää 149 merin laajuisen alueen 1000 metrin etäisyydeltä katseltuna.

FOV 4,4 astetta

FOV eli Field of View tarkoittaa näkökentän laajuutta. Esimerkiksi 4,4 astetta viittaa näkökentän leveyteen 1000 metrin etäisyydeltä katseltuna.

Multi Coated Optics

Laitevalmistajat käsittelevät kiikareiden optiset linssit pinnoitteilla, joilla vähennetään valoheijasteita esim. veden pinnasta. Käsittelyjä on eri vahvuisia.

Multi Coated -merkintä tarkoittaa sitä, yhdessä tai useammassa linssissä on useampia tällaisia pinnoitekerroksia. Käsittely kirkastaa kiikarin näkymää.

Saat Mitiluxin kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90 – säästät 115,60 euroa. Lisätietoa kiikarista. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!