Luxi

IPhone voi toimia valotusmittarina

Pienen lisälaitteen sekä siihen liittyvän sovelluksen avulla voidaan iPhonea käyttää myös valotusmittarina valokuvauksessa.

maanantai 17. helmikuuta 2014

Kameran oma valotusmittari pystyy mittaamaan vain sen valon, joka heijastuu kuvattavasta kohteesta, muttei niinkään hyvin sitä valoa, joka kohteeseen tosiasiassa kohdistuu. Tämän takia automaattivalotuksella otetuissa kuvissa lumi toistuu usein harmaana (tai sinertävänä), kun taas mustavoittoiset kuvat ylivalottuvat. Siksi moni kuvaaja käyttääkin erillistä valotusmittaria, joka osaa tulkita valonlähteen voimakkuuden. Kun kameran valotusarvot säädetään tällaisen laitteen avulla, valotus yleensä onnistuu tarkasti.

Erilliset valotusmittarit ovat usein kalliita, mutta tässä on yksi poikkeus: Luxi on näppäränkokoinen lisälaite, joka liitetään iPhonen kameraan, ja kun avuksi ladataan sovellus, on valotusmittari valmis. Sovellus osaa suositella kuhunkin tilanteeseen sopivia aukon, ajan ja ISO-herkkyyden säätöjä, jotka voidaan asettaa käsin.

Luxi maksaa noin 30 dollaria eli nykykurssilla noin 22 euroa (hintaan ei ole laskettu rahtia eikä muita lisäkuluja), ja samannimisen sovelluksen voi ostaa App Storesta. Toisin kuin monia muita valotusmittareita ei Luxia voida käyttää salamalaitteen kanssa kuvattaessa. Se käy malleihin iPhone 5 ja 5 s sekä iPhone 4 ja 4 s.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!