hienoja kuvia jouluvaloista

Jouluvaloista voi saada kauniita ja tunnelmallisia kuvia – ja jos kuvaushetkellä sataa lunta, voi lopputuloksena olla vaikka joulukortti. 

Näin voit saada hienoja kuvia jouluvaloista

Joulunaika tarjoaa kameraharrastajille värikkäitä valoja, joita on laitettu kaduille, puihin ja ikkunoihin. Me kerromme, kuinka niistä voi saada tunnelmallisia kuvia.

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Jouluvalojen valokuvaaminen on hauska tehtävä, ja jouluvalokuviin saa keskinäistä vaihtelua erilaisilla kamera-asetuksilla.

Jos haluat kuviin myös taivaan valoa, kannattaa olla liikkeellä aamulla tai iltapäivällä, joko auringon noustua tai pian auringonlaskun jälkeen. Näin kuviin saadaan jouluvalojen lisäksi myös ympäristöä. 

Jos halutaan korostaa itse jouluvalaistusta, sopii musta taivas hyvin taustaksi. 

> Lue myös: Kuusi kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Pehmeä bokeh jouluvaloihin

Tekniikka, jota moni kuvaaja käyttää tässäkin, on tämä: valitaan suuri himmenninaukko ja käsitarkennus, minkä jälkeen tarkennetaan pois jouluvaloista ja kuvataan. 

Näin valot saadaan toistumaan suurina ja sumeina valoläiskinä, joidella kuviin saadaan sellaista tunnelmaa, joka sopii esim. joulukortteihin. 

Kikka on helppo, mutta siihen tarvitaan valovoimaista (esim. F2,8 tai F3,5.) objektiivia, mielellään teleä. 

Jouluvaloja bokeh himmenninaukko joulukortti

Kuva epäterävistä jouluvaloista sopii esim. puhelimen tai tietokoneen taustakuvaksi – taikka joulukortiksi?

© Shutterstock
Jouluvalot bokeh himmenninaukko joulukortti

Mennä vähän etäämmälle jouluvaloista, jotta niitä mahtuisi kuvaan useita – ja tarkenna eteen, niin saat aikaan tällaisen lopputuloksen. 

Muotokuvia jouluvaloissa

Edellinen tekniikka on erityisen vaikuttava silloin, kun kuvassa on teräväksi tarkennettu pääkohde, esim. ihminen, patsas, lyhtypylväs tai vaikka myyntikoju. 

Jouluvalojen sumeutta (ja valoläiskien kokoa) voidaan voidaan lisätä kasvattamalla terävänä toistuvan pääkohteen ja taustalla olevien valojen välimatkaa tai suurentamalla aukkoa taikka pidentämällä polttoväliä. 

Sumeina toistuvat jouluvalot voivat olla joko pääkohteen taustalla tai myös etupuolella, kuvaajan ja kuvattavan välissä. 

jouluvalot muotokuva bokeh tausta

Taustalla välkehtivät jouluvalot voivat olla kuin piste i:n päälle muotokuvassa. 

© Shutterstock

Jouluvalot tähdiksi

Katujen jouluvaloista voidaan taikoa myös ikään kuin tähtiä. 

Siinä tapauksessa tarvitaan kamerajalustaa, koska silloin kuvataan pienehköillä aukoilla ja vastaavasti pitemmillä valotusajoilla. 

Valitse jokin aukkoarvo F8:n ja 16:n väliltä. 

Näin valolamppuihin saadaan muodostumaan tähtikuvio, ja mitä pienemmällä aukolla kuvataan, sitä pitempinä ja selvempinä tähtien sakarat toistuvat kuvissa. 

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Käytä etälaukaisinta ja aseta kameran itselaukaisin esim. kahden sekunnin viipeelle, niin kuvista ei tule tärähtäneitä. 

jouluvalot tähtitehoste

Jalustan avulla sekä pienellä aukolla ja pitkällä valotusajalla voidaan saada tällaisia kuvia joulunajan valaistuksesta.

© Shutterstock

Lisää tähtiloistoa suotimella

Erityisellä tähtisuotimella saadaan aikaan erikoinen tehoste kuviin. 

Suodin kiinnitetään objektiiviin. Se taittaa valonsäteitä eri suuntiin, jotenka valolamput näyttävät ikään kuin tähdiltä. 

Eri suotimilla saadaan aikaan eri määrä sakaroita tähtiin, yleensä kuusi tai kahdeksan. Mitä pienempi ja kirkkaampi valonlähde, sitä voimakkaampi tähtitehoste. 

Muun muassa Hoya ja Tiffen valmistavat tällaisia suotimia, ja niitä saa noin 10–40 euron hintaan esimerkiksi eBay-sivustolta, joka löytyy tästä.

jouluvalot tähtitehoste

Tähtisuodin on yksi tapa korostaa jouluvaloja. Muista ensin tarkistaa objektiivisi suodinkierteen koko. 

© Shutterstock

Pysy lämpimänä jouluvaloja kuvatessasi

Kätevä kevyttoppis sopii moniin säihin – niin nollakeleihin kuin tuuleen ja tihkusateeseenkin. 

Hanki itsellesi kuvaustakki, jonka myös Digikuvan päätoimittaja on todennut hyväksi. 

Takki on kulutusta kestävää ribstop-materiaalia, ja siinä on kuitutäyte. Kevyt ja tehokkaasti eristävä täyte pitää sinut lämpimänä koko lenkin ajan. 

Nyt saat laadukkaan kevyttoppiksen ja kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Pelkän takin arvo on 75 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä! 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!