Mitä ovat Ultra HD ja 4K?

Ultra HD TV:istä ja 4K-kameroista puhutaan sujuvasti tarkasta toistosta innostuneiden parissa. Mutta mitä lyhenteet täsmälleen ottaen tarkoittavat?

perjantai 6. helmikuuta 2015

UltraHD-, UHDTV-, Ultra HD-, UHD- ja 4K-lyhenteitä näkee televisioista, kameroista ja näytöistä kertovissa artikkeleissa. Kaikissa näissä lyhenteissä on kyse siitä, miten tarkkaa kuvaa laitteella voi esittää tai tuottaa.

Kyseiset lyhenteet viittaavat uusiin, kuvan tarkkuuteen liittyviin standardeihin. Käytännön merkitystä UHD:llä on todella suurissa televisioissa ja näytöissä, joissa kuva on yksityiskohtaisen tarkka ja syvyysvaikutelma hyvä suuresta koosta huolimatta.

Mitä ovat UHD ja Ultra HD?

Ultra HD ja UHD tarkoittavat samaa. Molemmat tulevat sanoista Ultra High Definition. Mitä suurempi resoluutio, sitä enemmän kuvassa on kuvapisteitä eli pikseleitä: UHD tarkoittaa joko 3840 x 2160 kuvapisteen (pikselin) resoluutiota eli 4K:tä tai 7680 x 4320 kuvapisteen resoluutiota eli 8K:ta.

Mitä tarkoittavat 4K ja 8K?

UHD:n lempinimi 4K tulee siitä, että 3840 kuvapistettä on lähes 4000 kuvapistettä eli 4 kiloa, mikä on neljä kertaa parempi kuin Full HD, siis 4K. 7680 kuvapistettä puolestaan on lähes 8000 kuvapistettä eli 8K, mutta 8K:n resoluutio on kuitenkin 16 kertaa suurempi kuin Full HD:n.

Ultra HD -kuva on äärimmäisen tarkka, mutta näin tarkkaa katsottavaa on toistaiseksi tarjolla kovin vähän. Ultra HD-laitteista nauttiakseen joutuu pitkälti itse tuottamaan katseltavatkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!