muistikortti

Muistikortin tiedostot voidaan poistaa kahdella tavalla.

Alustaako vai poistaa tiedostoja?

Kun on aika tyhjentää muistikortti, voi kuvia poistaa sieltä yksitellen tai koko kortin voi alustaa. Mutta kumpi tapa on parempi?

maanantai 6. huhtikuuta 2020 teksti P. Siersbæk

Kun olet siirtänyt kuvat muistikortilta tietokoneelle ja varmuuskopioinut ne, voit tyhjentää kortin kahdella tavalla: joko alustamalla eli formatoimalla tai poistelemalla kuvatiedostoja yhden tai useamman kerrallaan.

Poistaminen hävittää kuvat, kun taas alustaminen poistaa kaiken datan ja uudelleenjärjestää kortin, joka tämän ansiosta pystyy taas ottamaan ja antamaan dataa maksimaalisella nopeudella. Täydellinen nollaus siis.

Menetelmien plussat ja miinukset

Jos kuvia poistetaan kortilta, etuna on se, että niitä voidaan poistaa erikseen, ja myös tiedostojen palauttaminen on helppoa. Toisaalta menetelmä on hidas ja korttivirheiden vaara on olemassa.

Kortin alustaminen kamerassa on puolestaan varma kertakonsti, joka samalla minimoi korttivirheiden riskin. Kortin kaikki tiedot puolestaan katoavat kokonaan ja lopullisesti.

Lue myös Digikuvan muistikorttiopas.

Nikon Z6 ja XQD-kortti

Kaikentyyppiset muistikortit voidaan alustaa kamerassa.

© Nikon

Alusta muistikortti säännöllisesti

Kameran poistotoiminnolla kannattaa poistaa epäonnistuneet otokset yksitellen, mutta kun kortti halutaan tyhjentää kokonaan, suosittelemme alustamista – vaikka kaikki valokuvat olisi myös mahdollista poistaa kerralla.

Parasta on alustaa kortti siinä kamerassa, jossa sitä käytetään.

Käyttäjä voi myös suojata valitsemansa kuvat lukitsemalla muistikortin sen sivussa olevalla pienellä liukukatkaisimella. Silloin nämä kuvat eivät häviä poistamalla, mutta kortin alustaminen hävittää nämäkin kuvat oheistiedostoineen.

Jos kuitenkin käy hassusti

Jos olet vahingossa poistanut kuvat muistikortilta, apua on saatavana. Useimmat valmistajat tarjoavat ilmaisia ohjelmistoja, jotka löytävät poistetut tiedostot. Tämä koskee sekä jpeg- että raakatiedostoja, mutta poistettuja tiedostoja ei kuitenkaan välttämättä pystytä koskaan löytämään.

Tässä on joitain suurten kortinvalmistajain suosittelemia ohjelmia:

Kingston: MediaRECOVER

SanDisk: SanDisk Rescue PRO

Sony: Memory Card File Rescue

Transcend: RecoveRx

Lue myös: Ilmaisohjelma siivoaa tietokoneen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!