Varo hämäävää mainontaa mustana perjantaina

Musta perjantai lähestyy, ja erilaiset valokuvaustuotemainokset ja -tarjoukset voivat sokaista monen.

© Shutterstock

Näin vältät harhaanjohdetuksi tulemisen mustana perjantaina

Perjantaina 23. marraskuuta, vuoden vilkkaimpana ostospäivänä, on jälleen mahdollisuus tehdä hyviä ostoksia edullisesti. Mutta tarjoukset eivät ole aina niin hyviä kuin mainokset antavat ymmärtää, joten riski tulla huijatuksi on suuri.

tiistai 6. marraskuuta 2018

Jos etsit uutta kameraa tai muita valokuvaustuotteita, kannattaa pitää antennit pystyssä ja olla liikkeellä 23.11. eli nk. mustana perjantaina. 

Mutta ostohuumassa ja aleviidakossa on helppo eksyä ja tarttua epäedullisiin tarjouksiin.

Mustana perjantaina voi olla hyvä jättää maksukortti kotiin – varsinkin, jos ostoslistalla on raskaampaa tavaraa kuten kamerarunko tai objektiivi. Tässä muutamia syitä väitteelle.

Kameralaitteet ovat mustan perjantain (Black Friday) kotimaassa Yhdysvalloissa halvempia kuin meillä, varsinkin tuona päivänä

Black Friday on yhä enimmäkseen amerikkalainen ilmiö, eivätkä monetkaan suomalaiset kamerakauppiaat laske tuotteidensa hintoja keskimäärin merkittävän paljon mustana perjantaina.

No mutta miksen sitten tilaisi kameraa joltain amerikkalaiselta sivustolta mustana perjantaina, voi joku kysyä. 

Tämä johtuu lähinnä tullimaksuista, arvonlisäveroista ja rahdista, eli kun nämä lisätään tuotteen tarjoushintaan, ei säästöä välttämättä tule lainkaan.

Sitä vastoin kauppa saattaa muodostua erityisen kalliiksi ja hankalaksi, jos tuote särkyy matkalla ja se joudutaan lähettämään takaisin. 

Seuraa hintojen kehitystä vertailusivustoilla

Vaikka moni kauppias puhuu muhkeista säästöistä mustana perjantaina, voi hyvin olla, että sama tuote löytyy jostain muualta vielä halvemmalla.

Jos löydät edulliselta vaikuttavan Black Friday -tarjouksen, tarkista hinnan kehitys ja vertaa hintaa esimerkiksi vertaa.fi- tai hintaseuranta.fi-sivustoilla.

Viimeksi mainitulla sivustolla löytyy tilastotietoa haettavan tuotteen hintakehityksestä viimeisen vuoden ajalta. Hakemalla esim. Canon 5D Mark IV -kamerarunkoa huomataan, että sen keskihinta on viime vuoden loppupuolelta tämän vuoden syyskuun loppuun asti pysynyt suunnilleen samana mutta lähtenyt sen jälkeen laskuun. 

On havaittu, että jotkut jälleenmyyjät ovat yhtäkkiä nostaneet hintoja houkuteltuaan asiakkaita ensin Black Friday -tarjouksilla, joten ota selvää, ennen kuin ostat. 

Ole varuillasi nettikaupassa

Mustan perjantain vaarana ei ole pelkästään se, että maksaisit "tarjoustuotteesta" liikaa – voi olla myös, ettet saa samaa tuotetta, josta maksat. 

Tuo päivä ei ole vain kuluttajien juhlapäivä vaan myös nettihuijareiden. 

Mustan perjantain nimissä voi törmätä aivan uusiin ja outoihin sivustoihin, jotka tarjoavat vaikkapa kameroita epäilyttävän halvalla. Varo siis tekaistuja sivustoja.

Huijausten välttämiseksi kannattaa etukäteen seurata verkkomarkkinoita. Huijarit voivat esimerkiksi käyttää laillisten liikkeiden ja brändien logoja huijaussivustoillaan, mikä selviää, kun pitää osoitinta hetken logon päällä ja tarkistaa osoitteen, jonne logolinkki johtaa.

Tutki kotisivut tarkkaan

Jos verkossa toimiva kauppa epäilyttää, kannattaa avata yrityksen tiedot -linkki, jollainen kaikilla verkkokaupoilla tulisi olla. 

Huijaussivustoja ylläpidetään yleensä ei-englanninkielisissä maissa, joten ne paljastuvat monesti kielivirheiden perusteella. Verkkokaupan luotettavuutta voi selvittää googlaamalla esim. ”verkkokaupan nimi” + ongelmat. Myös keskustelupalstoilta löytyy usein muiden kokemuksia yrityksestä.

Kannattaa samalla tarkistaa, missä maassa sivuston takana oleva yritys on rekisteröitynä.

Siinä ei sinänsä ole mitään epäilyttävää, mutta jos sivuston domain-nimi on suomenkielinen, luulee moni, että kyseessä on suomalainen ja Suomessa toimiva yritys – ja että viallisen tuotteen voi palauttaa kotimaiseen osoitteeseen.

Halpoja ohjelmistoja mustana perjantaina

Jos haluat tehdä hyvät kaupat  mustana perjantaina, osta ohjelmisto tai ohjelma, jota ei lähetetä (vältät lähetys- ja tullikulut) vaan ladataan verkon kautta. 

Monet, varsinkin amerikkalaiset ohjelmistovalmistajat sekä työpajojen ja kurssien tarjoajat hyödyntävät mustaa perjantaita mahtavin tarjouksin. 

Esim. Adobella on yleensä 20 prosentin Black Friday -alennus Creative Cloud -paketistaan. Seuraa sivustoa tästä

Jos osaat englantia ja olet kiinnostunut valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä, kannattaa tarjouksia silmäillä myös CreativeLive-sivustoa, joka tarjoaa verkkokursseja harrastajille. 

Voit kirjautua sivustolle ja löytää valmistajia, kuvaajia sekä saada uutiskirjeitä. Hyvät tarjoukset löytyvät monesti juuri tuolta ennen muita. 

Jos haluat ylipäätään saada vastinetta rahoillesi muulloinkin kuin mustana perjantaina, tilaa Digikuva. Saat laatulehden kotiisi sekä tuntikausiksi hyötytietoa, kursseja ja viihdettä kotisivujemme Etunurkassa – sekä laadukkaan tilaajalahjan kaupan päälle. 

Hyviä tarjouksia löytyy täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!