Dell P2718Q 4K näyttö

4K-näyttö tuo lisää tarkkuutta ja sävyntoistoa kuvankäsittelyyn.

© Dell

4K-näyttö on hyvä valinta kuvankäsittelyyn

Tietokonenäyttöä hankkessaan kannattaa harkita 4K-resoluutiota. Se toistaa yksityiskohdat ja kontrastit tavallista näyttöä paremmin. Nyt kerromme, miksi 4K sopii hyvin kuvankäsittelyyn.

maanantai 8. lokakuuta 2018 teksti P. Siersbæk

Kun valokuvat halutaan nähdä parhaalla mahdollisella värin ja yksityiskohtien toistolla, on laadukas tuloste siihen paljon parempi keino kuin digitaalinen näyttöruutu. 

Useimpien tietokonenäyttöjen näyttötarkkuus vastaa korkeintaan Full HD -standardia, joka on 1920 x 1080 pikseliä. 

Tämä vastaa valokuvaa, jonka tarkkuus on ainoastaan 2,1 megapikseliä ja joka voidaan tulostaa vain 10 x 15 cm:n kokoon 300 dpi:n tarkkuudella ilman, että kuva pikselöityy. 

4K-näytön tarkkuus omaa luokkaansa

4K-näyttöjen (Ultra HD tai UHD) resoluutio eli tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä. 

Tämä vastaa 8,3 megapikselin kuvatarkkuutta, jolla valokuva voidaan suurentaa kokoon 32,5 x 18,29 cm 300 dpi:n tarkkuudella, joka on lähellä A4-kokoa, kuvanlaadun kärsimättä. 

Pikseleitä on neljä kertaa enemmän, mikä tarkoittaa rutkasti parempaa kuvatarkkuutta.

Koska 4K-näyttö näyttää neljällä pikselillä saman osasen kuvasta, jonka tavallinen Full HD -näyttö näyttää yhdellä pikselillä, on myös värintoistokyky parempi. 

Kuvanlaadun arvioinnin mahdollisuudet näyttöruudun avulla ovat siis tavallista paljon paremmat, koska kuvia voidaan katsella lähempää ilman, että ne vaikuttavat epätarkoilta. 

Lue myös: Mitä eroa on näillä: HD, Full HD, 4K, Ultra HD ja HDR?

4K-näyttöjen erilaiset paneelityypit

Paneeli on se osa näytöstä, joka toistaa valokuvan. Niitä on erilaisia, eli ne perustuvat eri teknologioihin. 

Halvin ja yksinkertaisin ratkaisu on Twisted Nematic (TN), joka voi tottumattomasta katsojasta näyttää hyvältä. InPlane Switching (IPS), on laadukkaampi mutta myös kalliimpi. 

PLS-tyyppi vastaa pitkälti IPS:ää. Lisäksi on edullisia VA-paneeleja, joita emme suosittele.

Monet 4K-näytöt toistavat Adobe RGB -väriavaruuden, jossa on enemmän sävyjä kuin tavallisessa sRGB-avaruudessa. 

Hyvälaatuisen 4K-näytön katselukulma voi hyvinkin olla 80 astetta, kun taas heikkolaatuisimmilla näytöillä se on vain 45 astetta. 

Lisää 4K-näytöistä uudessa Digikuvassa

Digikuvan uudessa numerossa 15/2018 vertailemme markkinoiden parhaita, kuvankäsittelyyn sopivia 4K-näyttöjä, joiden hinta on alle 800 euroa. 

Testasimme kuusi näyttöä, ja kaikki menestyvät kohtalaisesti. Voit siis löytää hyvän 4K-näytön jopa alle 500 euron. 

Osta irtonumero lehtipisteestä tai tee lehtitilaus, niin saat myös laadukkaan tilaajalahjan sekä 3 numeroa Digikuvaa kotiin kannettuna hintaan 14,90. Tutustu tarjouksiin täällä.

Digikuvan tilaajana pääset heti lukemaan 10 uusinta numeroa Wype-lehtisovelluksella sekä käyttämään Etunurkkaa , jossa on mm. yli 500 videokurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!