Näytön värisävyt tulosteeseen

Jos valokuvasi tulostuvat erisävyisinä kuin miltä ne näyttävät tietokoneen näytöllä, on apu lähellä. Uusimmat kalibrointilaitteet säästävät aikaa sekä auttavat löytämään oikeat sävyt ilman paperin tuhlaamista koetulosteisiin.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Edes upouuden tietokonenäytön omistaja ei voi olla varma siitä, että uusi hankinta näyttää valokuvien kontrastit ja värit oikein. Vanhan näytön omistajan taas on syytä muistaa, että näytön kyky toistaa värit ja kontrasti muuttuu käyttöiän myötä. Molemmissa tapauksissa lopputulos on usein se, että valokuvatulosteet ovat väreiltään yllättävänkin paljon erilaisia kuin mitä ne ovat näytöllä. On masentavaa, kun käyttää pitkiä aikoja parhaitten otostensa käsittelemiseen ja sitten huomaakin valinneensa väärät asetukset tulostinajuriinsa.

Asia ratkeaa säätämällä ensinnäkin näyttö sellaiseksi, että se toistaa sekä värit että kontrastin oikein. Toimenpidettä kutsutaan näytön kalibroinniksi. Siihen käytetään erityistä työkalua, joka asetetaan näytön päälle. Tässä jutussa näytämme, kuinka sitä tulee käyttää. On erikseen syytä huomauttaa, että näyttö on hyvä kalibroida säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Värien ja värisävyjen toisto eri näyttöjen välillä vaihtelee, ja väritasapaino muuttuu ajan myötä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!