Valokuvien värintoisto TV-ruudulla

Television tehdasasetuksilla valokuvien värit ja kontrasti toistuvat voimakkaina. Se voi näyttää hyvältä, mutta ei luonnolliselta. Tämän takia valoisuus, kontrasti ja värit on syytä säätää kohdilleen.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Moderni taulu-TV soveltuu valokuvien katselemiseen mainiosti, koska näyttö on suuri ja tarkkuus erinomainen. Uuden TV:n tehdasasetukset ovat usein sellaiset, että värit ovat erittäin voimakkaat ja kylläiset. Ne näyttävät houkuttelevilta, kun ostaja vertailee rinnakkain eri malleja kaupassa. Luonnollisia tällaiset värit eivät kuitenkaan ole. Siksi television värit, kontrasti ja kirkkaus kannattaa säätää.

Säätömahdollisuudet vaihtelevat merkistä ja mallista toiseen, mutta säädöt tehdään aina valikkojen kautta. Useimmissa vastaanottimissa on erilaisia näyttöprofiileja. Usein luonnollisimmat värit saadaan profiililla, jonka nimi viittaa elokuvaan. Toinen vaihtoehto on valita profiili, jonka nimi viittaa luonnollisuuteen. Kytke toiminnasta automaattiset toiminnot kuten dynaaminen kontrasti, kohinanvaimennus, automaattinen terävöinti, värinparannus ja niin edelleen.

Nyt on hienosäädön aika. Täältä löydät testikuvan, jonka avulla saat värit ja sävyt kuntoon. Tallenna se usb-tikulle, laita tikku TV:n usb-porttiin ja tuo kuva TV-ruudulle. On ehkä turha odottaa, että koekuvan kaikki osat toistuisivat TV-ruudulla ihanteellisesti, mutta kannattaa pyrkiä mahdollisimman lähelle optimia.

Huom! Seiso normaalin katseluetäisyyden päässä TV:sta, kun teet säätöjä.

1) Taustan pitäisi olla neutraalin harmaa. Jos sävy on liian lämmin tai viileä, etsi valikosta värilämpötilan tai värisävyn säätö ja säädä taustan sävy mahdollisimman neutraaliksi.

2) Parhaassa tapauksessa kaikki 11 harmaakiilan kenttää valkoisesta mustaan voi erottaa toisistaan. Säädä tarvittaessa kuvan taustavaloa, kirkkautta ja kontrastia.

3) Parhaimmillaan punaisesta, vihreästä ja sinisestä näkyy viisi sävyä. Oranssissa kentässä pitäisi näkyä kolme tummempaa neliötä. Säädä tarvittaessa väriä tai värikylläisyyttä.

4) Kirjaimissa ei saisi näkyä hehkuvia reunuksia. Etsi valikosta terävyyssäätö ja säädä sitä niin, että kirjaimet ovat mahdollisimman teräviä, mutta niissä ei näy hehkuvaa reunusta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!