Harmaasuodin eli ND-suodin (Neutral Density) on välttämätön silloin, kun kuvataan pitkillä suljinajoilla tai suurilla aukkoarvoilla kirkkaassa auringonvalossa.
Himmentäminen edes aukolle F16 ei riitä keskellä päivää, sillä kameraan tulee yksinkertaisesti liikaa valoa.
Aukolla F1,2 tai F1,4 voi valotusaika olla vaikka 1/8000 tai 1/4000 sekunnin mittainen, ja kuvat sen kuin ylivalottuvat.

Harmaasuotimia on saatavana eri kokoisina suodinkierteiltään eri kokoisiin objektiiveihin.
© NisiSäädettäviä harmaasuotimia
Harmaasuodin suodattaa valoa ja näin mahdollistaa tavallista pitempien valotusaikojen käyttämisen.
ND-suotimien tehot vaihtelevat, mutta uusinta uutta on säädettävä harmaasuodin. Sen ansiosta ei tarvitse ostaa useampaa eri tehoista suodinta. Suurin teho, esimerkiksi kahdeksan, vastaa kahdeksaa aukkoa. Silloin esim. 1/250 sekunnin valotusaika venyy sekuntiin.
Säädettävä harmaasuodin tehdään lyhyesti sanottuna kahdesta polarisaatiosuotimesta, jotka pidättävät eri kulmissa valoa eri tavoin, kun niitä kierretään toisiinsa nähden.
Lue myös: Pitkä valotusaika: siksi se on hienoa – ja vaikeaa

Säädettävällä ND-asuotimella päästään sopivan pitkiin valotusaikoihin.
© HaidaTarkentaminen ja ND-suodin
Koska harmaasuodin suodattaa valoa ja tummentaa etsinkuvaa, voi automaattitarkennus joutua vaikeuksiin.
Kannattaakin tarkentaa ensin automaattitarkennuksen avulla, vaihtaa sitten käsitarkennukselle, ettei tarkennus muutu, ja vasta sitten himmentää harmaasuodin halutulle voimakkuudelle.
Jos kamerassa on optinen etsin, se pitää peittää pitkillä valotusajoilla kuvattaessa valovuotoriskin vuoksi.
Digikuvan numerossa 8/2017 testaamme 9 eri hintaista säädettävää harmaasuodinta. Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta.