Laajakulma ja tele samassa objektiivissa

Testissä on sekä kamera- että muiden valmistajien objektiiveja. Polttovälit ovat n. 18–200 mm, eli polttovälialue on 11-kertainen.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kun ottaa samassa tilaisuudessa hyvin erilaisia kuvia, kannattaa halpa pakettiobjektiivi vaihtaa objektiiviin, jonka polttoväli ulottuu laajakulmasta teleen. Mutta pitäsikö hankkia kameravalmistajan vai jonkin muun valmistama objektiivi? Panimme vaihtoehdot tiukkaan testiin.

Useimmat ostavat ensimmäisen järjestelmäkameransa pakettina, jolloin saa pienellä lisähinnalla tyypillisesti 18–55 millin perusobjektiivin. Sen polttovälialue on siis kolminkertainen. Tällaisessa objektiivissa on kunnon laajakulma, ja polttoväli ulottuu jonkin verran telealueellekin, vaikka varsinaisesta teleobjektiivista ei voi puhua. Tämän testin yleisobjektiivien laajakulma on samaa luokkaa, mutta telepäässä niiden polttoväli ulottuu huomattavasti pidemmälle ja vastaa noin 300-millistä. Tällainen yleisobjektiivi on huomattavasti pakettiobjektiivia monipuolisempi.

Ennen kaikkea erittäin laaja polttovälialue mahdollistaa kuvakulman nopeat vaihdokset. Näin kullekin kohteelle voi valita parhaiten sopivan polttovälin, eikä aikaa kulu objektiivin vaihtoon. Esimerkiksi maisemaa kuvattaessa on helppo zoomata johonkin yksityiskohtaan. Pitkä polttoväli auttaa myös sumentamaan muotokuvan taustan. Pitkästä polttovälistä on iloa monessa muussakin tilanteessa, niin eläinkuvauksessa kuin auringonlaskuja ikuistettaessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!