Makro ja tele edullisesti

Kun haluaa pitemmän telen ja kunnon lähikuvausvarustuksen, rahaa tarvitaan paljon. Halvemmalla pääsee laajentamalla nykyisten objektiivien ominaisuuksia optisilla lisäkkeillä.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Pankkitili tyhjenee helposti, kun valokuvauksen harrastaja innostuu laajentamaan kalustoa. Uusi runko pitää saada, ja tukeva jalusta ja tietysti lisää objektiiveja. Mutta jos kaipaa pidempää polttoväliä ja parempia lähikuvausominaisuuksia, kannattaa harkita nykyisten objektiivien ominaisuuksien laajentamista telejatkeen ja välirenkaiden eli loittorenkaiden avulla. Kumpikin lisälaite asennetaan rungon ja objektiivin väliin. Telejatkeessa on linssejä, kun taas lähikuvauksessa käytettävä loittorengas on nimensä mukaisesti pelkkä rengas, joka siirtää objektiivia kauemmas kuvatasosta. Telejatke ja loitot ovat paljon halvempia kuin teleobjektiivi ja makro-objektiivi, ja matkailija arvostaa niiden keveyttä ja pientä kokoa.

Loittorenkaat Loittorenkaan pituus millimetreinä ilmoittaa loitonnuksen eli sen matkan, jonka rengas siirtää objektiivia kauemmas kuvakennosta. Mitä pidempi loitonnus, sitä lyhyempi tarkennusetäisyys. Eripituisia loittorenkaita voi yhdistellä.

Telejatkeet Kun telejatkeen tyyppi on 2x, se kaksinkertaistaa objektiivin polttovälin. Jos se kiinnitetään esimerkiksi 400 millin objektiiviin, yhdistelmän polttoväli on 800 milliä. Kaikki objektiivit eivät sovi telejatkeen kanssa käytettäväksi. Sellaisia ovat esimerkiksi laajakulmat ja halvat objektiivit.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!