Yhdysvaltojen presidenttipari, Joe ja Jill Biden, tapasivat entisen presidentin, Jimmy Carterin.

Kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Jill-puolisonsa tapasivat entisen presidenttiparin Jimmy ja Rosalyn Carterin, se herätti runsaasti huomiota. Bidenit näyttävät nimittäin kuvassa jättiläisiltä.

© The Carter Center

Oletko nähnyt kuvan? Siksi Bidenin pariskunta näyttää jättiläismäiseltä

On varsin tavallista, että eri sukupolvien presidentit tapaavat ja keskustelevat poliitikasta, mutta tämä kuva tapaamisesta poikkeaa tavallisesta. Bidenit näyttävät nimittäin jättiläisiltä Carterin pariskuntaan verrattuna. Selitys on tässä.

perjantai 7. toukokuuta 2021 teksti C. Trant

Monelta meni aamukahvi väärään kurkkuun lukiessaan Yhdysvaltojen presidenttiparin Joe ja Jill Bidenin tapaamisesta entisen presidentin Jimmy Carterin ja hänen Rosalyn-puolisonsa kanssa.

Itse tapaaminen ei saanut ihmisiä hieromaan silmiään, vaan siitä otettu kuva.

Nykyisen ja entisen presidenttiparin välinen kokoero näyttää lievästi sanottuna valtavalta, mutta sille on hyvä selitys.

> Lue myös: Kaukana vai lähellä? Näin perspektiivi hämää

Kuvaaja nukahti ratkaisevalla hetkellä

Yksi valokuvauksen perussääntö on, että perspektiivi muuttuu kohteen etäisyyden mukaan.

Tässä tilanteessa valokuvaaja on todennäköisesti ollut hyvin lähellä paria, minkä vuoksi hän on päättänyt käyttää tehokasta laajakulmaa. 

Laajakulmaobjektiivi ei kuitenkaan ole paras valinta, sillä siitä syntyy vääristymää varsinkin kuvaajan ollessa lähellä kohdetta – ja erityisesti silloin, kun kuvan keskeisiä elementtejä on sijoitettu kuvan sivuille.

Tapaamisen ikuistanut kuvaaja on todennäköisesti käyttänyt laajakulmaobjektiivia, kuten Nikon 14-24 mm tai Canon 16-35 mm. 

Molemmat laajakulmaobjektiivit ovat erittäin suosittuja kuvajournalistien keskuudessa. He ottavat usein muotokuvia ja haluavat päästä lähelle kohdetta ahtaissakin paikoissa – mutta joskus se voi kostautua.

Yksi laajakulman merkittävimmistä ominaisuuksista on nimittäin se, että se suurentaa kuvan sivulla olevia kohteita – ja juuri siinä oli vika tällä kertaa.

Laajakulmaobjektiivi ei ole paras valinta tällaisessa tilanteessa, koska silloin kokoerot kasvavat luonnottomiksi.

> Lue myös: Siksi kannattaa tutustua näihin 5 polttoväliin

Näin kuvaajan oli pitänyt tehdä

Kuvaaja käytti laajakulmaa, koska tila oli ahdas, mutta tässä tapauksessa olisi ollut parempi käyttää tele- tai zoomobjektiivia.

Tele- tai zoomobjektiivi nimittäin kuroo kuvan elementit yhteen, jolloin ne näyttävät olevan lähempänä toisiaan ja kameraa kuin todellisuudessa.

Silloin tulos olisi paljon realistisempi ja ihmisten välinen kokoero olisi luonnollinen, mutta valokuvaaja ei saisi kuvaan mukaan yhtä paljon ympäristöä.

Tarina on siis hyvä todiste siitä, että täsmälleen samassa paikassa seistessä voidaan saada hyvin erilaisia kuvia eri polttoväleillä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!