Tarvikevalmistajien objektiivit

Tarvikevalmistajat ovat pitkään tehneet hyviä salamalaitteita ja esim. toimintakameroita – mutta myös niiden objektiivit ovat hyviä.

© Redpixel.pl/Shutterstock

3 hyvää syytä hankkia tarvikeobjektiiveja

Laowan ja Samyangin kaltaisia merkkejä ylenkatsottiin vielä jokunen vuosi sitten. Nyt tarvikevalmistajien objektiiveista on tullut niin hyviä, että ne kilpailevat Canonin, Nikonin ja Sonyn objektiivien kanssa. Ja rahaa voi säästyä paljon.

tiistai 6. heinäkuuta 2021 teksti C. Trant

Oletko merkkitietoinen? Siihen on ehkä vaikea vastata yksiselitteisesti. Joissakin tapauksissa alkuperäistuotteet ovatkin parhaita, mutta toisinaan tarvikemerkit ovat ainakin yhtä hyviä ja usein paljon halvempia. 

Samyangin, Sigman, Tamronin ja Laowan kaltaiset merkit ovat yhdessä onnistuneet saamaan markkinoista erittäin vahvan otteen. On nimittäin arvioitu, että tarvikevalmistajien osuus Euroopan koko objektiivimyynnistä olisi neljäsosa tai kolmasosa. 

Näin kertoo Focus Nordic, joka on yksi Euroopan johtavista valokuvaus- ja videolaitteiden toimittajista. Viime vuosina osuus on vain kasvanut. 

Tässä kolme hyvää syytä ostaa tarvikeobjektiivi.

1. Tarvikeobjektiivit ovat usein halvempia
2. Tarvikeobjektiivit tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia
3. Tarvikeobjektiivit helpottavat uusien valokuvauksen lajien kokeilemista

1. Tarvikeobjektiivit ovat usein halvempia

Tarvikevalmistajien kilpailukykyä selittää mm. se, että ne tinkivät osasta mainoskuluja. Näin ne pystyvät tuottamaan objektiiveja edullisemmin kuin kameravalmistajat.

Samasta syystä halvemmista vaihtoehdoista ei välttämättä kuulla niin paljon.

Sen vuoksi esimerkiksi Sigmalla ja Sonylla objektiiveja, jotka muistuttavat paljon toisiaan, mutta ovat usein eri hintaisia.

Samyang AF 35mm F2.8 FE

Sigma 24-70 mm F2.8 DG DN Art on hyvä esimerkki halvemmasta vaihtoehdosta. Sonyn ja Panasonicin vastaavat objektiivit ovat hieman tyylikkäämmin viimeisteltyjä, mutta optisesti ja mekaanisesti Sigma on täysin alkuperäisen tasoa ja siksi myös mielenkiintoinen vaihtoehto – noin puoleen hintaan.

© Samyang

2. Tarvikeobjektiivit tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia

Toisinaan tarvikevalmistajat tuovat markkinoille uudenlaisia objektiiveja, joita kameranvalmistajien omissa valikoimissa ei ole lainkaan. 

Joskus niissä on tarvikevalmistajien omia innovaatioita. Esimerkiksi objektiivin rakenne tai aukon ja polttovälin yhdistelmä voi olla sellainen, että sitä ei ole ollut markkinoilla ennestään. 

Sellainen on esimerkiksi Laowa 24mm F14 2X Macro Probe, joka herätti makrokuvaajissa sekä ihmettelyä että ihailua. 

Tämä objektiivi mullisti nimittäin täysin vallitsevan käsityksen siitä, mihin makro-objektiivin pitäisi pystyä ja miltä sen pitäisi näyttää.

Laowan 24mm F14 2X Macro Probe -objektiivien arvostelu löytyy tästä.

Laowa 24mm F14 2X Macro Probe

Polttoväli 24 mm on jo sinällään aivan erityinen. Kysymyksessä on nimittäin sellainen harvinaisuus kuin laajakulmamakro. Se tarkoittaa, että esim. hyönteisiä voidaan kuvata läheltä ja saada samalla ympäristö ja tausta mukaan terävänä. 

© Sigma

3. Tarvikeobjektiivit helpottavat uusien valokuvauksen lajien kokeilemista

Kun tarvikemerkeillä voi usein säästää paljon rahaa, on helpompaa kokeilla uusia valokuvauksen lajeja. 

Esimerkiksi makro-objektiivin voi löytää puoleen hintaan alkuperäisobjektiivin hinnasta eikä uuden ostaminen siksi kirpaise niin pahasti.

Tamron AF 18-270 mm F / 3,5-6.3 Di II VC PZD -objektiivi

Tamron 18-270 mm F/3.5 -6.3 Di II VC PZD on erinomainen yleisobjektiivi, joka maksaa noin 340 euroa.

© Tamron

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!