Polttoväli 50 mm


Siksi kannattaa hankkia 50-millinen

Jos kuvauskalustoa pitäisi täydentää yhdellä objektiivilla, on useimpien asiantuntijoiden suositus 50 mm:n niin kutsuttu normaaliobjektiivi – monestakin syystä.

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Pakettiobjektiiveissa (esim. 18–55 mm F3,5–5,6) on omat heikkoutensa, minkä moni kokeneempi valokuvausharrastaja hyvin tietää.

Mikä sitten olisi järkevämpi objektiivihankinta? Tätä ei tarvitse miettiä kauan – se on 50 mm:n objektiivi, olipa runkona Nikon, Canon, Sony tai jokin muu merkki.

Meillä on vastauksellemme yhdeksän järkevää perustetta.

1. Valovoimaa riittää hämärään

Kiinteän 50-millisen objektiivin valovoima on yleensä vähintään F1,8.

Pakettiobjektiivin F5,6:een verrattuna valovoimaa on yli 3 aukkoaskelta enemmän – objektiivin läpi pääsee siis 8 kertaa enemmän valoa.

Tämä mahdollistaa nopeiden suljinaikojen käytön, jolloin kuvista tulee teräviä ja kohteen liike pysähtyy, ja pienillä ISO-herkkyyksillä kuvaamisen, jolloin vältytään kuvakohinalta.

Hämärässä sisällä ilman salamaa

© Unsplash/Abi Lewis

Normaaliobjektiiveilla saa sisätiloissakin hyvälaatuisia kuvia käsivaralta ilman salamaa.

2. Paljon vastinetta rahalle

Useimpien kameravalmistajien normaaliobjektiivit ovat uutena alle 200 euron hintaisia.

Sellaisen hankkiminen on edullinen ja hyvä tapa täydentää kuvauskalustoa.

3. Objektiivin keveys

Edulliset normaaliobjektiivit painavat vain noin 150 grammaa, joten niitä jaksaa kantaa mukanaan aina kun on kuvaamassa.

4. Pieni syvyysterävyysalue

Suurella himmenninaukolla, kuten F1,8, saadaan aikaan pieni syväterävyysalue – sitä pienempi, mitä lähemmäksi itseään kuvaaja tarkentaa.

Tässä muotokuvassa syväterävyysalue on hyvin niukka

© Unsplah/Neill Kumar

Jos et ole kokenut tällaista ennemmin, huomaat, että saat tällä tavalla kuvaamiseen uutta ulottuvuutta.

5. Suurella aukolla hieno bokeh

Termillä bokeh tarkoitetaan syväterävyysalueen ulkopuolelle jäävää, sumeaa taustaa, joka erottaa pääkohteen taustastaan ja joka saadaan aikaan suurilla himmenninaukoilla kuvattaessa.

Kiinteillä (kiinteäpolttovälisillä) objektiivilla aikaansaadaan täyteläisempi bokeh kuin zoomeilla. 50-millisellä kuvattuna taustalle jäävä valo suorastaan tuikkii kuin tähtitaivas.

Kaunis bokeh

© Unsplash/Ryan Pouncy

6. Terävämpiä kuvia

Kiinteät objektiivit piirtävät yleensä tarkemmin kuin zoomit, mm. siksi, koska objektiivin sisällä on vähemmän liikkuvia osia.

7. Monikäyttöisyys

50 mm:n polttoväli sopii arkipäivän dokumentoimiseen, esim. katuvalokuvaukseen, sekä ihmisten kuvaamiseen eri etäisyyksiltä, maisemakuvaukseen, kaupunkikuvaukseen jne. Normaaliobjektiivi soveltuu myös kuvauksiin sisätiloissa, olipa kyseessä jouluaatto tai kotibileet.

Niin kutsutuissa croppikameroissa (joiden kuvakenno on kinokennoa pienempi) voidaan 50-millistä mainiosti käyttää muotokuvaukseen – silloin polttoväli vastaa lyhyttä teleä ja taustan sumentaminen käy helpommaksi.

8. Täydellinen matkaobjektiivi

Painonsa ja kokonsa ansiosta 50 mm:n objektiivi menee reppuun kuin reppuun. Sopii hyvän zoomin täydentäjäksi.

Normaaliobjektiivin osakkeet kohoavat, kun ilta alkaa hämärtää tai kun on aika siirtyä sisätiloihin kuvaamaan, ja myös muotokuvat onnistuvat 50-millisellä.

50-millinen on hyvä matkakumppani

© Shutterstock

9. Normaaliobjektiivi kehittää kuvaustaitoja!

Kiinteä polttoväli pakottaa kuvaajan suunnittelemaan kuvaamisensa huolellisesti. Kun zoom on repussa, joutuu kuvaaja liikkumaan oikean komposition löytääkseen, ennen kuin painaa laukaisinta.

Mitä enemmän kuvaaja joutuu ajattelemaan, sitä parempia kuvista yleensä tulee.

> Lue lisäksi: Nämä 5 polttoväliä sinun tulisi tuntea.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!