Uusi näkökulma: Lensbaby

Jos kuvaaminen tuntuu tylsältä, kannattaa kokeilla Lensbaby-objektiiveja, joilla saa taatusti uudenlaisia kuvia. Lensbabyn avulla voi kokeilla esimerkiksi kallistuksen ja siirron vaikutuksia. Eikä maksa paljon.

maanantai 14. toukokuuta 2012

Lensbaby Flexible Lens Mounting System on lehtikuvaaja Craig Strongin keksintö vuodelta 2004. Hän alkoi kehitellä omia objektiiveja, koska hän oli kyllästynyt järjestelmäkameroiden perinteisten objektiivien tarjoamiin mahdollisuusksiin. Hänen yksinkertaiessa perusratkaisussaan on optiikka, joka tarkennetaan joustavan palkeen avulla. Palkeen avulla voidaan samalla siirtää optista akselia suhteessa kuvatasoon.

Tämän ansiosta voidaan terävänä toistuva alue sijoittaa kuvan haluttuun kohtaan. Näin saatu kuva muistuttaa niitä kuvia, jotka on kuvattu kalliilla perspektiivinkorjausobjektiivilla eli niin sanotulla tilt-shift-objektiivilla.

Lensbaby-objektiivilla otetun kuvan tyypillinen piirre on terävänä toistuva pääkohde ja sen ympärillä voimakkaan epäterävä alue. Terävän alueen sijaintia voi muuttaa objektiivia kääntämällä, vaikka etäisyys kohteeseen olisi sama koko kuva-alalla.

Lensbaby-objektiivilla otetut kuvat tuovat toisinaan mieleen myös Holgalla, Dianalla tai muulla muovikameralla otetut kuvat. Ero on siinä, että Lensbabyn käyttäjä pystyy vaikuttamaan objektiivin tuottamien optisten virheiden esiintymiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!