Hienoja kuvia rengassalamalla

Tavallinen salama tekee rumia varjoja ja valaisee epätasaisesti, kun taas renkaan muotoinen salama valaisee kauniisti sekä muoto- että makrokuvat. Näillä ohjeilla pääset helposti alkuun.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012 teksti P. Siersbæk

Salamakuvaus on sekä hankalaa että hauskaa. Oikealla tekniikalla syntyy kasapäin hyviä kuvia. Kovat varjot ovat salamakuvauksen ikuisuusongelma. Niitähän salamavalo on perinteisesti aina tehnyt.

Ongelma voidaan ratkaista useammallakin tavalla. Voidaan käyttää useampia valaisimia, pehmentää salamavaloa hajottimella tai suunnata salama kohteesta poispäin. Rengassalaman käyttäminen on kuitenkin näitä helpompi ja parempi ratkaisu. Sen tasainen valo poistaa kohteen varjot ja avaa samalla monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia sekä makro- että muotokuvauksessa.

Rengassalama keksittiin vuonna 1952 hammashoidon tarpeisiin, kun hampaista piti saada hyvin valaistuja valokuvia. Tällä alalla se on yhä laajassa käytössä. Rengassalama kiinnitetään objektiivin ympärille, kun tavallisen salaman paikka on kameran yläpuolella. Kun rengassalaman valo tulee objektiivin vierestä sen kaikilta puolilta, ei varjoja synny edes lähietäisyydeltä. Rengassalama sopii siksi makrokuvaukseen, koska niin vältytään kovilta heittovarjoilta, joiden pimentoon muuten hukkuisi mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!