Salamanostajan opas

Salamalaitteella voidaan monipuolisesti hallita valaistusta. Valinnan helpottamiseksi oppaassa esitellyt salamalaitteiden toiminnot on ryhmitelty Välttämättömistä harvinaisempiin. Artikkelissa oleva taulukko auttaa sopivan salaman valinnassa.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Salamalaite on järjestelmäkameran lisälaitteista kaikkein hyödyllisimpiä. Sen avulla saadaan riittävästi valoa kuvan pääkohteeseen, jos vallitsevaa valoa on liian vähän tai se tulee väärästä suunnasta. Tämä pätee, kuvattiinpa sitten myöhään illalla sisätiloissa tai keskellä päivää ulkona paikassa, johon auringon valo tulee takaa tai sivulta. Tällöin salama varmistaa sen, että kuvassa on oikein valottunut pääkohde eikä pelkkä tummaksi alivalottunut hahmo, jonka värit ovat sävyiltään voimattomat.

Joskus kannattaa tietysti kuvata tunnelmallinen muotokuva esimerkiksi pelkässä kynttilänvalossa, mutta tällöin pitää ottaa huomioon se, että hyvin heikko valo vähentää kuvan yksityiskohtia. Kontrasti on vähäinen, joten esimerkiksi silmäripset toistuvat vain tummana alueena, eikä tällaisessa tilanteessa auta, vaikka kameran kohina suurilla ISO-herkkyyksillä olisi miten vähäinen. Jos tällaisessa tilanteessa heijastaa salamalaitteen valon katon kautta, kuvan yksityiskohtien selkeys on aivan toista luokkaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!