Suuri salamasanakirja – tärkeimmät termit

Ovatko salamalaitteiden käyttöön liittyvät termit sinulle vaikeita? Tässä yleisimmät salamatermit ja niiden selitykset.

maanantai 29. huhtikuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Salamalaitteiden käyttöön liittyvät termit ovat monille kuvausharrastajillekin vaikeita. 

Tässä jutussa selitämme yleisimmät salamatermit. 

Lyhyiden suljinaikojen salamatäsmäys

Nopeiden aikojen salamatäsmäys (High-Speed-Sync) otetaan käyttöön silloin kun käytetään lyhyitä valotusaikoja, kuten 1/2000 sekunti, salamalaitteen avulla kuvattaessa. Näin toimitaan kirkkaassa valaistuksessa, kun halutaan pieni syvyysterävyysalue suurta aukkoa käyttämällä.

Lyhin salamatäsmäysaika eli suljinaika, jota voidaan käyttää salamakuvauksessa, on yleensä 1/250 s. Lyhyemmillä ajoilla kuvattaessa salama ehtii normaaliasetuksilla valaista vain kapean siivun kuvasta sulkimen nopean liikkeen takia.

Nopeiden aikojen salamatäsmäystä käytettäessä salamalaitteen kondensaattorin kokonaisjännite jakautuu useampaan välähdykseen, jolloinka salama valottaa koko kuva-alan.

Silmä ei ehdi huomata tätä, vaan välähdyssarja näyttää yhdeltä välähdykseltä. Salaman valovoima ei tällöin ole erityisen suuri, joten on kuvattava lähellä kohdetta.

> Näin toimii salamatäsmäys. 

Stroboskooppisalama

Suurissa ja kalliissa salamalaitteissa on yleensä stroboskooppitoiminto, englanniksi Repeating Flash eli RPT.

Sitä käytettäessä salama välkkyy valotuksen aikana kuin yökerhojen stroboskoopit.

Se saa liikkeen eri vaiheiden pysähtymään samassa kuvassa, eli kyseessä on nopea monivalotus, jota käytetään yleensä tehokeinona.

Stroboskooppia käytetään usein, kun kuvataan liikkuvaa kohdetta pitkällä suljinajalla tummaa taustaa vasten.

Pääsalama ja orjasalama

Useampaa salamaa samanaikaisesti käytettäessä toimii yksi laite pääsalamana eli isäntänä (master) ja toinen tai muut orjasalamoina (slave), ja silloin valoa saadaan kuvattavan eri puolille halutulla tavalla.

Isäntäsalama määrää sen, milloin orjasalama laukeaa, ja isäntäsalama voidaan myös asettaa määräämään yhden tai useamman orjasalaman käyttämään salamakorjausta.

Mikä tahansa salama ei voi toimia isäntänä. 

Kaikki salamat voivat kuitenkin toimia orjasalamoina.

Mikä on mallivalo?

Joillain salamalaitteila voidaan valaista mallia salaman pitkäkestoisella mallivalolla, jolloin nähdään, miten valo lankeaa hänen päälleen.

Toimintoa kutsutaan mallivaloksi ja myös pilottivaloksi, joka on tuttu termi studiolamppuja tunteville. Toiminto löytyy joko valikosta tai sille on oma painike.

> Lue myös: Hienoja muotokuvia sateenvarjoilla. 

Salaman synkronisointi

Salamalaitteet on tehtaalla asetettu synkronisoitumaan kameran ensimmäisen suljinverhon kanssa.

Tämä toimii yleensä useimmissa kuvaustilanteissa, mutta kun kuvataan liikkuvia kohteita ja halutaan liikkeen näkyvän oikeassa suunnassa eli kohteen perässä, tulee salama synkronisoida jälkimmäisen suljinverhon kanssa.

Silloin salama laukeaakin vasta valotuksen lopussa ja pääkohde näkyy pysäytettynä liikesumeuden kärjessä, mikä on luontevaa. 

Laiteohjelmiston päivitys

Joissakin salamalaitteissa on päivitettävä laiteohjelmisto. Kun se pidetään ajan tasalla, voidaan laitetta käyttää alati uusiutuvissa kameramalleissa sekä saada uusia salamatoimintoja.

Jotkut salamat päivitetään usb-johdon välityksellä ja toiset tietokoneen kautta ladattavilla ohjelmistopäivityksillä ja muistikortin välityksellä. 

Ota kuvausvalo mukaan

Aina ei isoa salamalaitetta kannata kanniskella mukanaan, koska tilapäistä lisävaloa saa mahtumaan pienempäänkin tilaan.

Digikuvan tarjoamassa uudessa varavirtalähteessä on peräti 32 ledivalon kuvauslamppu, jota voi käyttää muoto- ja makrokuvauksessa ja muuallakin, missä luonnonvalo ei riitä.

Varavirtalähteessä on kuvauslamppu, joka valaisee 47 tuntia yhdellä latauksella ja joka on hyvä apu niin makro- kuin muotokuvauksessakin.

Jos harkitset Digikuvan tilaamista, nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen. Saat nimittäin varavirtalähteen ja kaksi numeroa Digikuvaa hintaan 15,90. Varavirtalähteen arvo on 65,90. Tutustu tarjoukseen. 

Varavirtalähteessä on 32 ledivalon kuvauslamppu. 

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!