Kaikkien käsitteiden tunnistaminen voi olla haastavaa, kun on löydettävä ulkoisen salaman ominaisuuksia.
Tässä joitakin yleisimmistä toiminnoista.
Mitä tarkoittaa ohjeluku?
Ohjeluku kertoo salaman tehosta. Se kertoo salaman välähdyksen voimakkuuden.
Jos salaman ohjeluku on korkea, kuten 60, salamaa voi käyttää kauempaa. Lisäksi se on nopeammin valmiina seuraavaan välähdykseen, sillä ohjeluku kertoo myös, miten nopeasti salaman voi laukaista uudelleen.
Mitä zoomaustoiminto tekee?
Tämä toiminto muuttaa salaman valokeilaa. Automaattitilassa valokeila mukautuu polttoväliin, mutta jos säädät zoomausta käsin, voit tiivistää valon.
Painamalla Zoom-painiketta ja käyttämällä säätöpyörää voit muuttaa valokeilaa manuaalisesti. Se tapahtuu salaman päässä olevan moottorin avulla.

Jos haluat ottaa mustavalkovalokuvia, voit hyvin käyttää ulkoista tai kameran omaa salamaa. Tavallisesti salama luo kovan ja epäluonnollisen valaistuksen, mutta mustavalkokuvaukseen se sopii itse asiassa hyvin, sillä se korostaa harmaan sävyjä.
© ShutterstockMitä High-Speed-Sync tarkoittaa?
High-Speed-Sync-toiminnosta käytetään myös nimitystä salamatäsmäys. Se antaa mahdollisuuden käyttää salamaa kirkkaassa valossa nopeilla valotusajoilla, kuten 1/2000 sekunti. Samalla voidaan valita suuri aukko, jolloin saadaan aikaan taustasumennus.
Normaalisti synkronointinopeus on enintään 1/250 sekunti.
Salamatäsmäyksessä salaman kondensaattorin kokonaisjännite jaetaan useamman salaman välähdyksen kesken.
Silmä ei havaitse sitä, jolloin se tuntuu yhdeltä välähdykseltä. Salaman valo ei tällöin kuitenkaan ole yhtä voimakasta, joten kuvaajan on oltava lähempänä kohdetta.

Salamatäsmäyksen avulla voit pysäyttää ajan hetkeksi. Polkupyöräilijän liike on pysäytetty lyhyellä 1/2000 sekunnin valotusajalla. Toiminto sopii erityisen hyvin valaisemaan ihmisiä vaaleaa taustaa vasten.
Mikä on stroboskooppivalo?
Suurissa salamamalleissa on usein sisäinen stroboskooppivalo. Tästä käytetään myös nimitystä Repeating Flash tai RPT.
Tällöin salama laukaistaan useita kertoja valotuksen aikana, ja se toimii välkkyvänä stroboskooppivalona.
Se on hyvä, jos haluat pysäyttää kohteen liikkeen useita kertoja samassa kuvassa – tyypillisesti toimintakuvissa tai luovissa muotokuvissa.
Parhaan tuloksen saat pimeässä mustaa taustaa vasten erittäin pitkillä valotusajoilla.

Saman henkilön voi saada useampaan kohtaan samassa kuvassa käyttämällä ulkoisen salaman stroboskooppitehostetta. Stroboskooppitoiminto toimii paremmin kuin kameran monivalotus, koska se valaisee kohteen paremmin kaikissa vaiheissa.
© ShutterstockSalaman synkronisointi
Salamalaitteet on tehtaalla asetettu synkronisoitumaan kameran ensimmäisen suljinverhon kanssa.
Tämä toimii yleensä useimmissa kuvaustilanteissa, mutta kun kuvataan liikkuvia kohteita ja halutaan liikkeen näkyvän oikeassa suunnassa eli kohteen perässä, tulee salama synkronisoida jälkimmäisen suljinverhon kanssa.
Silloin salama laukeaakin vasta valotuksen lopussa ja pääkohde näkyy pysäytettynä liikesumeuden kärjessä, mikä on luontevaa.
Laiteohjelmiston päivitys
Joissakin salamalaitteissa on päivitettävä laiteohjelmisto. Kun se pidetään ajan tasalla, voidaan laitetta käyttää alati uusiutuvissa kameramalleissa sekä saada uusia salamatoimintoja.
Jotkut salamat päivitetään usb-johdon välityksellä ja toiset tietokoneen kautta ladattavilla ohjelmistopäivityksillä ja muistikortin välityksellä.
Mitä Master/Slave tarkoittaa?
Master- ja Slave- eli isäntä- ja orjatoimintojen avulla voit käyttää useampia salamavaloja samanaikaisesti eri alueiden valaisemiseksi.
Isäntäsalama määrittää, milloin orjasalama laukaistaan. Isäntäsalama voi myös määrittää, käytetäänkö yhdessä tai useammassa orjasalamassa salaman kompensointia.
Kaikki ulkoiset salamat eivät voi toimia isäntäsalamana,
mutta kaikki salamat voivat toimia orjasalamoina.

Tätä kuvaa otettaessa on ollut käytössä useampi ulkoinen salama. Käytössä on myös värikalvoja, joiden avulla malliin saadaan kohdistettua eriväristä valoa. Näin kuva voidaan värittää erilaisilla valoilla.
© ShutterstockMikä on mallivalo?
Joissakin ulkoisissa salamalaitteissa on asetus, jonka avulla kohteeseen voi heijastaa pitkäkestoista valoa.
Tämä on kätevää, jos haluat tarkistaa, miten valo ja varjot osuvat kohteeseen ennen kuvan ottamista.
Mallivalo, pilottivalo tai pysyvä valo voi olla sinulle tuttu käsite myös studiolampuista. Joissakin ulkoisissa salamalaitteissa toiminto valitaan valikosta, kun taas toisissa sille on oma painike.
> Lue myös: Näin saat kauniin valon muotokuviisi sateenvarjoilla.