Kuvanmuokkausta tabletilla
Kuvanmuokkausta tabletilla

Valokuvaajalle sopiva tabletti

Valokuvaajilla on monta hyvää syytä hankkia iPad tai muunmerkkinen tabletti. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia niistä, jotta voit harkita, onko tabletti oikea ratkaisu sinulle.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

iPad tai muu tabletti voi olla hyvä työkalu valokuvaajille, jotka tarvitset kuvien muokkaukseen paljon suoritintehoa ja suurta tarkkuutta, mutta jotka haluavat käsitellä kuvia myös matkalla ollessaan – tai kotisohvalla. 

Tablettien näytön koko vaihtelee yleensä kahdeksan ja 14,6 tuuman välillä, joten ne ovat kooltaan matkapuhelinten ja pöytätietokoneiden puolivälissä. 

Monille Applen valmistama iPad on synonyymi tabletille, mutta myös lukuisat muut valmistajat tarjoavat tablettimalleja eri tarkoituksiin.

Nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi ja kalliimpi tabletti on, sitä tehokkaampi se on, jolloin myös kuvanmuokkaus on nopeampaa.

Markkinoiden suosituimpia tabletteja ovat iPad, Samsung Galaxy Tab ja Microsoft Surface. 

Käyttöjärjestelmiä on useita, mutta yleisimpiä ovat Applen iOS ja Googlen Android. Jos on tottunut käyttämään Applen tuotteita, iOS on helpoin valinta, kun taas Windows-käyttäjille Android on usein helpompi ymmärtää.

>Lue myös Näin valitset tarpeisiisi sopivan tabletin

Mies osoittaa tablettia, jossa on auki kuvankäsittelyohjelma

Tabletteja on saatavana eri kokoisina, ja niitä voidaan yleensä käyttää erityisen johdon avulla tietokoneen lisänäyttönä.

Vaikka et omistaisi taulutietokonetta, on todennäköistä, että ennen pitkää hankit sellaisen. Mutta millainen kannattaisi valita? Tässä jutussa käymme läpi markkinoiden kolmen suurimman käyttöjärjestelmän, Androidin, iOS:n ja Windows RT:n edut ja haitat. Valitsimme kutakin edustamaan yhden, suunnilleen samanhintaisen ja näytöltään samankokoisen koneen, ja nyt kerromme, mitä niillä on tarjottavanaan – erityisesti valokuvaajalle.

Tämän vuoksi Macin tai PC:n sijaan kannattaa harkita tablettia/iPadia

Jos muokkaat kuvia yleensä tietokoneella, sen vaihtaminen tablettiin tai iPadiin voi tarjota useita etuja.

Tärkein syy tabletin valintaan on hinta, sillä iPadeissa ja muissa tableteissa eri hintaluokkia on paljon. Tarjouksesta voi saada hyvän tabletin 150–250 eurolla. 

On kuitenkin huomattava, että iPadeissa ja muissa tableteissa on rajoitetusti tallennustilaa, joten valokuvaajan kannattaa käyttää pilvitallennusratkaisuja, kuten Applen iCloudia, Dropboxia tai pohjoismaista Onlime-verkkopalvelua.

Säästää tilaa ja parantaa tarkkuutta

Vaikka sinulla olisi kannettava tietokone, se ei todennäköisesti ole yhtä helppo ottaa mukaan kuin tabletti, muun muassa koska tablettien virtalähteet ovat yleensä pienempiä ja vievät siten vähemmän tilaa laukussa.

Kalliimpien tablettien ja iPadien mukana tulee usein kynä, jolla voidaan esimerkiksi tehdä erittäin tarkkoja maskeja Lightroomissa ja muissa kuvankäsittelyohjelmissa. 

Kynällä voidaan myös tehdä signeerauksia valokuviin ja luoda ainutlaatuisia vesileimoja, jotta muut eivät voi ottaa kunniaa täysosumista.

>Lue myös Vesileima estää valokuvien luvattoman käytön

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!