DNG säästää paljon tilaa

Uudet, jopa kymmenien megapikseleiden kamerat tekevät erittäin suuria raakakuvatiedostoja. Niiden muuntaminen dng-tiedostoiksi säästää tilaa laadun kärsimättä. Tiedostomuodon vaihto tuo mukanaan useita muitakin etuja.

torstai 21. helmikuuta 2013

Raakakuvien kuvaaminen tuo mukanaan monenlaisia etuja: valotusvirheitä voi korjata, valkotasapainon voi säätää mieleisekseen laadun heikkenemättä ja puhkipalaneista huippuvaloista ja tukkoisista varjoistakin voi kaivaa esiin yksityiskohtia. Valitettavasti raakakuvatiedosto on huomattavasti suurempi kuin vastaava jpeg-tiedosto. Eron huomaa esimerkiksi tiedostoa avattaessa.

Adobe on kehittänyt yleiskäyttöisen raakakuvaformaatin, jonka tiedostotunnus on dng. Se pakkaa raakakuvan pienempään pakettiin kuin kamera. Tämä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi sille, joka varmuuskopioi kuvatiedostot netissä olevaan palveluun. Tiedostojen pienuudesta on hyötyä myös silloin, kun käytetään ssd-kiintolevyjä, maksaahan 500 gigatavun ssd-levy helposti 400 euroa, joten koolla on merkitystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!