Windows 10 on päivittäjille ilmainen

Microsoft paikkaa Windows 8 -käyttöjärjestelmänsä epäonnistumista. Uusi Windows 10 esiteltiin pari päivää sitten, ja se on ilmainen Windows 7- ja 8-asiakkaille ensimmäisenä vuonna. Käyttöjärjestelmää on yksinkertaistettu, ja osittain on palattu vanhoihin hyviin ominaisuuksiin.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Microsoftin uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmän saavat ilmaiseksi kaikki Windows Phone -puhelinten sekä Windows 7-, 8- ja 8.1-järjestelmien käyttäjät. Järjestelmässä on tietysti paljon uutta mutta myös vanhaa ja paljon kaivattua. Metro-käyttöliittymänä tunnetun aloitusnäkymän tilalle on tullut Windows 7:sta tuttu Käynnistä-valikko. Microsoft yhdistää Windows-alustat teknisesti yhdeksi versioksi – siispä puhelimet, pc:t ja myös Xbox-pelikonsolit tulevat käyttämään Windows 10 -nimistä käyttöjärjestelmää.

Uutta Windowsia ovat olleet kehittämässä 1,7 miljoonaa testaajaa 226 maassa – käyttämällä syksyllä julkistettua beta-versiota. Työssään Microsoft on hyödyntänyt noin 800 000 käyttäjäpalautetta, joten kymppiversio tuskin tulee saamaan käyttäjiltä samanlaista lyttäystä kuin jonka Windows 8 ansaitustikin sai.

Uusi selain ja kuvankatseluohjelma Tulevan Windows 10:n käyttäjien on hyvästeleminen Internet Explorer ja totutteleminen uuteen verkkoselaimeen, jonka koodinimi on Project Spartan. Yksi uutuusominaisuus on puhetta totteleva Cortana-avustaja, jonka avulla voidaan esimerkiksi hakea tietokoneelta tai pilvestä kaikki tietyn ajanjakson valokuvat.

Mielenkiintoa herättää myös HoloLens-katselulaite, joka muistuttaa GoogleGlassia. Sen avulla todellisuus ja 3D-mallit yhdistyvät yhdeksi kokemukseksi, mutta erona Googleen on se, että Microsoftin katselulaite on paljon suurempi. Laite tunnistaa kädenliikkeet, joten käyttäjä voi painella virtuaalisia painikkeita ilmassa ja katsella kuvaesitystä virtuaalinäytöltä.

Windows 10 julkaistaan kuluvan vuoden aikana vähitellen. Microsoft julkistaa lähikuukausien aikana siitä useita kehitysversioita. Digikuva seuraa asiaa ja kertoo lisää tulevissa numeroissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!