Tulevaisuuden uskomaton videotoisto kehitteillä

Japanilaiset kehittelevät parhaillaan videokameran kevakennoa, jonka 8K-erottelukyky tulee lyömään laudalta Full HD -videon täysin.

lauantai 25. helmikuuta 2012

Full HD eli teräväpiirto on jo melko kauan ollut paras mahdollinen kuvanlaatustandardi videotoistossa, mutta nyt laitevalmistajien piireissä puhutaan jo seuraavasta parannusvaiheesta, joka on niin kutsuttu 4K-erottelukyky eli resoluutio, jonka kuvatarkkuus on 4096 × 3112 pikseliä. Mutta nyt Japanissa on jo kehitteillä vielä tätäkin parempilaatuinen videoformaatti, nimittäin 8K.

Japanin yleisradioyhtiö NHK on kehittelemässä yhteistyössä Shizuokan yliopston kanssa videokameroihin tarkoitettua kuvakennoa, joka pystyy tallentamaan liikkuvaa kuvaa 8K-muodossa, jonka resoluutio on huima 7680 x 4320 pikseliä - eli pikselimäärältään yli seitsentoistakertainen nykyiseen teräväpiirtoon verrattuna! Kehitteillä olevaan formaatiin kuuluu myös peräti 120 kuvan sekuntinopeus. Kyseessä on cmos-tyypin kenno, jonka koko on 21,5 mm x 12,1 mm.

Vielä nyt ei kannata myydä nykyistä videokameraansa ja alkaa odottaa 8K-formaattia - josta käytetään myös lyhennettä UHDTV – sillä sen arvioidaan tulevan markkinoille vasta vuonna 2020. Sitä vastoin vähitellen voi alkaa säästää rahojaan litteään näyttöön, jolta 8K-tason kuvaa voi sitten aikanaan katsoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!