10 askelta terävyyteen

On turhauttavaa katsella tietokoneella kuvia ja huomata ne tärähtäneiksi, varsinkin jos kysymys on ainutkertaisesta tapahtumasta. Näytämme, miten kuvien terävyys varmistetaan jo kuvausvaiheessa.

tiistai 25. syyskuuta 2012

Jokainen valokuvaaja pyrkii siihen, että kuvista tulee teräviä. Aina se ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin toivoisi. Tämä voi johtua monista tekijöistä, jotka on kaikki tunnettava, olipa oma kalusto miten uudenaikaista tahansa. Kenellepä ei olisi käynyt esimerkiksi niin, että automaattitarkennus on tarkentanut eri kohteeseen kuin piti. Tai sitten on ostettu kallis järjestelmäkamera, mutta vastaavasti säästetty objektiivihankinnoissa. Se onkin varsin yleinen syy, koska edullinen objektiivi ei yleensä pysty samaan piirtotarkkuuteen kuin hintavampi.

Toinen tärkeä tekijä on suljinajan valinta. Toimintakuvien pääkohteen saa teräväksi vain melko nopealla suljinajalla, ja myös etäisyydellä on merkitystä.

Esittelemme seuraavilla sivuilla kymmenen koeteltua ohjetta, joilla terävyys paranee kuvattaessa. Tekstiin on ripoteltu lisäksi ylimääräisiä vinkkejä, joita kannattaa myös kokeilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!