Kädet pitävät kamerasta
© Shutterstock.com

5 kamerasi salaisuutta, jotka kannattaa tuntea

Kamerasi on täynnä pieniä salaisuuksia, jotka voivat ratkaista, tuleeko kuvista hyviä vai huonoja. Tässä on vinkkejä kameran asetuksiin.

torstai 9. maaliskuuta 2023

Kameran valikkojärjestelmässä on piilossa asetuksia, jotka voivat ratkaista, tuleeko kuvasta ohilaukaus vai täysosuma. Esittelemme huippuvinkkejä, joiden avulla saat entistä parempia kuvia. 

Tiesitkö esimerkiksi, että elektroninen suljin voi pelastaa sinut pieniltä tärinöiltä, jotka voivat sumentaa kuvaa. Tai että voit asettaa tarkennuksen seuraamaan liikkuvia kohteita eri nopeuksilla?

Alla on käteviä vinkkejä kamerasi käyttöön.

1. Elektroninen suljin antaa enemmän yksityiskohtia

Jalustan käyttäminen ei aina riitä. Vaikka kaikki hienot yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa kuvassa, mekaanisen sulkimen tärinä voi aiheuttaa epätarkkuutta. Vinkkinä tässä on käyttää kameran elektronista suljinta, jossa ei ole mekaanista liikettä. Toiminto otetaan yleensä käyttöön valikossa. Joissakin kameroissa se ei toimi erityisen hyvin nopeilla liikkeillä.

Maisemakuva

Elektroninen suljin ehkäisee mekaanisen sulkimen aiheuttamaa tärinää. Se voi auttaa tallentamaan pienimmätkin yksityiskohdat esimerkiksi maisemakuvassa.

© Shutterstock.com

2. Älykäs asetus varmistaa useampien kuvien ottamisen

Joskus on tärkeämpää ikuistaa oikea hetki kuin se, että kuva on 100-prosenttisen terävä. Monissa kameroissa voidaan automaattitarkennuksen asetuksissa valita, priorisoiko kamera suuren kuvausnopeuden vai terävät kuvat. Joissakin kameroissa tämä prioriteetti voidaan asettaa erikseen ensimmäiselle kuvalle ja sarjan seuraaville kuville.

Merikotka sukeltamassa

Jos esimerkiksi kuvaat saaliinsa perässä sukeltavaa merikotkaa, voi olla tärkeämpää saada paljon kuvia sukelluksesta kuin se, että ne kaikki ovat veitsenteräviä. 

© Shutterstock.com

3. Voit varmuuskopioida kuvat kuvattaessa

Kuvat tallennetaan yleensä vain yhdelle muistikortille, mutta jos kamerassa on kaksi korttipaikkaa, voit varmuuskopioida kuvat automaattisesti lisäkortille. Se tehdään valikossa. Voit myös valita, tallentaako kamera automaattisesti lisäkortille, jos ensimmäinen kortti täyttyy kesken kuvauksen.

4. Voit tallentaa tekijänoikeuden valokuviisi

Voit kirjoittaa nimesi helposti kaikkien kuvien exif-tietoihin suoraan kamerassa, jotta kaikki tietävät, että olet kuvan kuvaaja. Se tehdään esimerkiksi valikon kohdassa Tekijänoikeustiedot, jossa voit syöttää nimen, tekijänoikeussymbolin ja vuosiluvun. Se tallennetaan myös raakatiedostoihin. 

5. Automaattitarkennus voi olla ennakoiva

Urheilukuvissa kannattaa ottaa huomioon useita nopeuksia. Se asettaa automaattitarkennusjärjestelmän koetukselle. Muuttamalla valikon tarkennusasetuksia voit kuitenkin auttaa asioita. 

Maastopyöräilijä

Esimerkiksi maastopyöräilijöitä kuvattaessa ajajien nopeus voi vaihdella paljon. He voivat ajaa nopeasti mäen yli ja sitten melkein leijua hitaasti ilmassa. Lopulta he menettävät nopeutensa osuessaan taas maahan.

© Shutterstock.com


Monissa kameroissa voi valita automaattitarkennuksen asetuksista, miten nopeasti tai hitaasti kameran seuranta muuttaa nopeutta. Voit yleensä määrittää siinä myös, kuinka nopeasti automaattitarkennus siirtyy, kun esimerkiksi seuraava kohde tulee eteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!