Dolomiitit väriavaruus

sRGB vai Adobe RGB? Väriavaruuden valinta voi vaikuttaa kuvien sävyihin.

© Shutterstock

Adobe RGB vai sRGB? Näin löydät sopivan väriavaruuden

Kamerassa voidaan valita, kumpaa väriavaruutta käyttää kuvatessa, sRGB:tä vai Adobe RGB:tä. Nyt selitämme niiden erot ja kerromme, mihin kuvaustilanteisiin ne soveltuvat.

tiistai 8. toukokuuta 2018 teksti P. Siersbæk

Väriavaruus määrittelee värit, jotka voidaan toistaa kuvassa. Mutta kumpi kannattaisi valita, Adobe RGB vai sRGB?

sRGB voidaan esittää esim. tietokoneen näytöllä ja projektorilla. Se on myös kameroiden oletuksena käyttämä standardi jpeg-kuvia otettaessa. 

sRGB onkin paras ja varmin valinta, kun kuvataan jpeg-tiedostoja katseltavaksi näytöiltä.

sRGB:n ja Adobe RGB:n väliset sävyerot

Adobe RGB:ssä on enemmän värisävyjä kuin sRGB:ssä – erityisesti syaanin ja vihreän välillä sekä oransseissa. 

Niinpä Adobe RGB -kuvat näyttävät tulostettuina aavistuksen paremmilta kuin sRGB-kuvat, mutta näytöltä katseltaessa vie sRGB voiton hienoisesti. 

Harva näyttö toistaa Adobe RGB:n täysin oikein, joten jos otat kuvia sosiaalista mediaa tai omia kotisivuja varten, on oikea valinta sRGB.

Koska Adobe RGB:n väriavaruus on laajempi kuin sRGB:n, voidaan Adobe RGB muuntaa sRGB:ksi – mutta ei päinvastoin.

Valikko väriavaruus sRGB ja Adobe RGB.

Kameravalikossa voidaan valita väriavaruudeksi sRGB tai Adobe RGB. Jos kuvataan raakatiedostoja, valinta voidaan tehdä kuvankäsittelyvaiheessa. 

© Nikon

Raakakuvaus helpottaa väriavaruuden valintaa

Raakatiedostoja kuvattaessa ei väriavaruuden valinnalla ole merkitystä. 

Valinta tehdään näet vasta kuvankäsittely- eli raakamuunnosvaiheessa. On sis yhdentekevää, kumpi avaruus kamerassa on kuvaushetkellä ollut valittuna.

Raakatiedostossa on suurin mahdollinen väridatamäärä tallessa. Väriavaruus valitaankin siksi vasta, kun käsiteltyjä raakakuvia aletaan viedä valmiiksi kuvatiedostoiksi. 

Elementsin ja Photoshopin raakamuuntimissa valinta tehdään napsauttamalla alareunassa olevaa linkkiä. Lightroomissa väriavaruus valitaan eksportointi- eli vientivaiheessa. 

Raakakuvauksen yksi fiksuus piilee siinä, että väriavaruuden valintaan voidaan aina palata uudelleen. 

Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Mitä tarkoittaa RGB?

RGB-värimalli on väritila, jossa eri värejä muodostetaan sekoittamalla keskenään punaisen (R = Red), vihreän (G = Green) ja sinisen (B = Blue) väristä valoa. 

Tällaista värillisiä valoja yhdistelevää värimallia kutsutaan additiiviseksi eli lisääväksi, jolloin kahden värin sekoitus voi olla kirkkaampi tai valoisampi kuin molemmat värit yksinään. 

Esim. valkoinen muodostetaan kaikkia kolmea yhdistämällä. 

RGB-värimallia käytetään värien esittämiseen muun muassa tietokoneessa ja televisiovastaanottimessa, joiden näyttölaitteiden pikselit muodostuvat punaisen, vihreän ja sinisen värisistä valonlähteistä.

Lähde: Wikipedia

Vielä enemmän sävyjä – ProPhoto RGB

Sekä Photoshopissa että Lightroomissa on valittavissa myös ProPhoto RGB, jossa on sävyjä Adobe RGB:täkin enemmän. 

Se voi tuoda lisäarvoa silloin, kun raakakuvia käsitellään erityisen tarkasti ennen tulostusta. ProPhoto RGB:tä ei voida valita kamerasta. 

Jos haluat oppia lisää kuvankäsittelyä Lightroomin, Photoshopin ja Elementsin avulla, tilaa kolme numeroa Digikuvaa ja samalla uusi kuvankäsittelyaiheinen kurssikirjamme 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin yhteishintaan 14,90. Lisätietoa kirjasta on täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!