HDR-maisemakuva

Valotuksen haarukointi täytyy osata HDR-kuvauksessa.

© Shutterstock

Näin valotus haarukoidaan

Kun halutaan ottaa kuvasarja erilaisilla valotuksilla, on valotuksen haarukointi (engl. bracketing) hyvä apukeino, jonka avulla löytyvät ihanteelliset valotusarvot sekä yksittäiseen kuvaan että laajasävykuvaan.

perjantai 30. joulukuuta 2022 teksti P. Siersbæk

Valotuksen haarukoinnissa kamera asetetaan ottamaan sarja kuvia erilaisilla valotuksilla, jolloin saadaan aikaan normaalisti valottunut kuva sekä ali- ja ylivalottuneita ruutuja. 

Haarukoinnin lyhenteitä ovat yleensä BKT ja AEB kameramerkin mukaan.

Haarukointi – BKT – Nikon-kamerassa.

Nikon-kamerassa haarukoinnin lyhenne on BKT (engl. bracketing). Joissain muissakin kameroissa on vastaavanlainen painike. 

Näin haarukointi toimii

Haarukoinnin avulla voidaan saavuttaa optimaalinen valotus esimerkiksi silloin, kun halutaan pehmentää vedenpinta aikavalotuksen ja harmaasuotimen avulla. 

Tekniikkaa voidaan hyödyntää myös maisemakuvissa ja muotokuvauksessa.

Haarukointia kannattaa hyödyntää erityisesti laajasävykuvauksessa. Silloin eri valotusversiot samasta kuvasta yhdistetään kuvankäsittelyvaiheessa esim. Elementsin, Photoshopin tai Lightroomin Photomerge-toiminnon avulla HDR-kuvaksi (high dynamic range), jossa näkyy sävyeroja kaikilla alueilla tummista kirkkaisiin kohtiin. 

Pitkällä valotusajalla otettu kuva.

Haarukointi on hyvä apukeino erityisesti HDR-kuvauksessa.

© Shutterstock

Näin pääset alkuun

Joissain kameroissa on oma painike valotuksen haarukoinnille, ja toisissa kameroissa se haetaan valikosta tai ohjelmoidaan funktio-painike haarukointiin.

Säätökiekolla valitaan haarukoinnin yhteydessä otettavien kuvien määrä ja yksittäisten kuvien välinen valotusarvojen ero, esim. kolme tai yhdeksän ruutua puolen tai kolmasosa-aukon välein. 

Haarukointi tuottaa yli- ja alivalottuneita ruutuja sekä valotusmittarin mukaan oikein valottuneen ruudun, mutta haarukointi voidaan määrittää ottamaan esim. pelkästään ylivalottuneita ruutuja.

Pitkiä valotusaikoja käytettäessä on kuvattava kamerajalustalta, mutta lyhyillä kuten 1/1000 sekunnin ajoilla kuvattaessa voidaan kuvata käsivaralta.

Haarukointivalikko Canonin kamerassa

Tässä on valotuksen haarukointi asetettu ottamaan kolmen kuvan sarja. Keskimmäinen on valottunut kameran valotusmittarin mukaan, ja kahdesta muusta toinen on ali- ja toinen ylivalottunut 1 2/3 aukkoaskeleen verran. 

© Canon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!