Yksityiskohdat esiin kovassa valossa

Auringonvalo on keskellä päivää niin voimakasta, että valo- ja varjokohtien väliset kontrastit ovat liian suuria. Kannattaakin ottaa kohteesta monta valotusta ja yhdistää ne HDR- eli laajasävytekniikan avulla, niin kaikki sävyalueet tulevat kuvaan.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Jos haluat välttää mustat varjot ja taivaan puhkipalamisen kuvatessasi keskipäivän auringossa, ota samasta kohteesta monta samanlaista mutta eri tavalla valotettua kuvaa. Ota vaikkapa kolme valotusversiota: yksi kameran autommaattivalotuksella sekä yksi sitä vaaleampi ja yksi tummempi. Kun nämä yhdistetään yhdeksi kuvaksi kuvankäsittelyssä, tummat alueet otetaan vaaleasta valotuksesta ja kirkkaat tummasta valotuksesta. Lopputuloksena on kaikkialta oikein valottunut kuva.

Käytämme laajasävytekniikkaa, jossa kuvat yhdistetään HDR-ohjelmalla (High Dynamic Range = suuri dynaaminen alue). Laajasävykuvat ovat vaikuttavia, vaikka usein samalla hiukan keinotekoisen näköisiä. Niistä näkee, että niitä on käsitelty. Pyrimme nyt luonnollisempaan jälkeen niin, että katsoja ei heti huomaa kolmen kuvan yhdistämistä.

Käymme läpi tässä tarvittavat kamera-asetukset vaiheittain. Lopuksi yhdistämme kuvat Nik HDR Efex Pro 2 -ohjelmassa, joka toimii myös Lightroomin, Photoshopin ja Elementsin liitännäisenä. Saat ilmaisen koeversion 15 päiväksi, her.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!