Tie vapaaseen julkaisuun käy Creative Commons -organisaation kautta.

Voit julkaista kuvasi niin, että kaikkien on luvallista käyttää niitä.

© Shutterstock / DanielW

Vie kuvasi nähtäväksi vaikka Wikipediaan

Jos lataat kuvasi verkkoon ja vapautat ne käytön rajoituksista, voit julkaista ne Creative Commons -organisaation kautta, jolloin ne voivat päätyä vaikka Wikipediaan.

maanantai 8. toukokuuta 2017

Oletko koskaan ajatellut, miten hauskaa olisi, jos kuvasi näkyisi maailman suosituimpiin kuuluvan verkkosivuston Wikipedian artikkelin yhteydessä? 

Tie vapaaseen julkaisuun käy Creative Commons -organisaation kautta. Se on luonut joukon sääntöjä, joilla voit turvata oikeutesi, kun muut käyttävät teoksiasi. 

Creative commons – muut saavat käyttää kuviasi

Et saa kuvista korvausta, mutta saat kunnian olla ottanut kuvan, jonka ihmiset näkevät etsiessään tietoa verkosta, ja voit auttaa muita, jotka tarvitsevat kuvaasi esimerkiksi kampanjaansa. 

Creative Commons -lisenssejä on erilaisia. Avoimin niistä on CC0, joka tarkoittaa sitä, että kuvaa saa käyttää kaikkiin tarkoituksiin, myös kaupallisiin, kunhan kuvaajan nimi mainitaan sen yhteydessä. 

Näin vapautat kuvasi käyttöön 

Jos et halua antaa kuviasi käyttöön, jossa muut voivat ansaita niillä, voit valita erilaisia lisenssityyppejä, ja voit itse päättää, mitä muut saavat tehdä kuvatiedostoillasi. 

Mahdollista on esim. kieltää kuvan muokkaus, josta Creative Commonsissa käytetään termiä remixing. Kuvaa saa edelleen käyttää maksutta, mutta vaatimuksena on, että sitä käytetään ainoastaan sen alkuperäisessä muodossa. 

Voit jakaa kuviasi sellaisilla sivuilla kuin www.pixabay.com ja www.flickr.com täysin vapaina rajoituksista.

Digikuvan numerossa 8/2017 on opasartikkeli erilaisista lisensseistä, joita voit käyttää halutessasi julkaista valokuviasi internetissä. Tee lehtitilausnyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!