Hallitse itselaukaisin

Hallitse itselaukaisin

Tämän kameratoiminnon avulla voidaan omakuvien ottamisen lisäksi kuvien tärähtämättömyys hämärässä kuvattaessa. Tässä jutussa perehdymme itselaukaisimen käyttöön.

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Jokainen vanhalla filmiaikojen järjestelmäkameralla valokuvannut muistaa varmasti pienen vivun kameran etupuolella. Sitä kierrettiin 90 astetta, ja lähtölaskenta alkoi, kun sen jälkeen painettiin laukaisinta. Kuvaajalla oli nyt riittävästi aikaa asettua perhekuvaan kaikkien seuratessa, kun vipu kiertyi suristen kohti valotushetkeä.

Tee näin

Tätä toimintoa sanotaan itselaukaisimeksi, ja se on yhä edelleen olemassa kameroissa. Nykyään se on vain yksi kameran monista säädöistä, ja itselaukaisimen viipeen etenemisestä varoittaa vilkkuva lamppu. Nykyään viivettä ja monia muita ominaisuuksia voidaan helposti säätää.

Canon: Kameran itselaukaisin pannaan päälle painamalla DRIVE-painiketta. Kierrä takana olevaa suurta säätökiekkoa, kunnes kellokuvake tulee näkyviin.

Nikon: Paina ohjelmakiekon vasemmalla puolella oleva painike alas ja kierrä alempi kiekko kellon kuvan kohdalle. Toimintoa voidaan hienosäätää valikosta.

Olympus: Mene itselaukaisimeen painamalla OK. Valitse kaksi sekuntia, 12 sekuntia tai käyttäjän määrittelemä itselaukaisin, joka toimii ajastimena.

Sony: Paina MENUa. Paina sieltä löytämääsi kellon kuvaketta. Sen jälkeen voit valita kahden tai kymmenen sekunnin itselaukaisuviipeen.

Pentax: Paina ylös-nuolta kameran takana. Valitse kellokuvake. Paina alas-nuolta. Valitse itselaukaisuviiveen pituus. Voit valita myös intervallikuvauksen.

Toiminto on tarpeen, jos yksi henkilö ottaa kaikki perheen kuvat mutta haluaa itsekin olla kuvissa. Toiminnosta on kuitenkin paljoon muuhunkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!