Kameran histogrammi
Näin toimii histogrammi

Näin toimii histogrammi

Histogrammi on käyrä, joka näyttää valon jakautumisen kuvassa. Siitä on paljon apua, koska siitä voidaan tarkistaa teknisesti oikea valotus jo ennen kuvan ottamista.

maanantai 19. helmikuuta 2018

Histogrammi kuvaa valon jakautumista valokuvassa. Kameran kuvakennon jokainen pikseli pystyy vastaanottamaan tietyn määrän valoa, jota 8-bittisessä kuvassa mitataan numeroasteikolla 0–255.

Valoinformaatio jakautuu histogrammissa siten, että sen vasemmassa reunassa näkyvä arvo 0 vastaa täysin mustaa ja oikeassa reunassa näkyvä arvo 255 täysin valkoista. Mitä korkeampi pylväs tai piikki, sitä enemmän tätä arvoa kirkkaudeltaan vastaavia pikseleitä kuvassa on. Jos histogrammin keskellä on korkea pylväs tai piikki ja käyrän muut alueet ovat matalalla, on kuvassa runsaasti kirkkaudeltaan keskiharmaata mutta muita sävyjä niukasti.

Lähtökohtaisesti histogrammi näyttää koko kuvan, siis kaikkien värien valoisuuden kootusti, mutta myös kaikkien kolmen eri värikanavan (RGB: punainen, vihreä ja sininen) histogrammit on mahdollista saada eriin erikseen. Tällä tavalla voidaan todeta ainakin mahdollinen värivirhe, mutta eniten hyötyä on kokonaisnäytöstä, joka kertoo kuvan valotuksen.

Histogrammi on tuiki tärkeä apulainen

Kameran näyttöön ei aina ole luottamista, kun juuri otettuja kuvia tarkastellaan. Esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa kuvat näkyvät näytöltä erittäin huonosti.

Varsinkin silloin tarvitaan histogrammia, joka kertoo totuuden – ainakin teoriassa, jos oletuksena on päivänvalossa otettu, oikein valottunut kuva eikä esimerkiksi yöllinen tähtitaivaskuva tai kirkas lumimaisemakuva. Histogrammia katsottaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä kohtaa käyrä on korkealla. Jos se on maksimikorkeudella joko vasemman tai oikean reunan kohdalla, on kuvassa täysin mustia ja/tai täysin kirkkaita eli puhki palaneita alueita.

Leveä histogrammikäyrä kertoo runsaasta kontrastista ja kapea niukasta kontrastista.

Tummien ja alivalottuneiden kuvien histogrammi painottuu vasemmalle ja kirkkaiden ja ylivalottuneiden histogrammi oikealle.

Histogrammeja.

Ylin histogrammi kertoo, että kuva on alivalottunut. Keskimmäinen kertoo ylivalotuksesta, ja alimmassa on kyse oikein valottuneesta kuvasta.

© Shutterstock

Lisää tietoa valokuvaustekniikasta löytyy täältä

Näin histogrammia käytetään

Ota esiin kameran näyttö sille tarkoitetulla painikkeella. Aktivoi histogrammi painamalla INFO- tai DISP-painiketta.

Liiku valikossa joko joystick-säätimellä tai nuolinäppäimillä kamerasta riippuen. Joissain malleissa histogrammi saadaan näkyviin kameran valikosta.

Monissa peilijärkkäreissä tulee histogrammi esiin heti kuvan ottamisen jälkeen, etenkin, jos kuva on otettu suorakatselunäyttöä käyttäen. Peilittömissä järkkäreissä histogrammi on näkyvillä kuvausvaiheessa, sekä elektronisessa etsimessä että kameran näytöllä.

Kuvaa voidaan ali- ja ylivalottaa valotuksenkorjauksen avulla. Aina välillä kannattaa tarkistaa, ettei histogrammin käyrä ulotu koko korkeudeltaan kumpaankaan reunaan, paitsi jos kyseessä on erityisen runsaskontrastinen kuvauskohde..

Nyt voit kokeilla Digikuvaa ja sen kotisivuilta löytyvää Etunurkka-osiota, jossa on mm. yli 400 videokurssia, hintaan 3,90.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!