Kamerakoulu - valotusaukko

Himmenninaukolla ei säädetä vain terävyysaluetta korostamalla pääkohdetta ja pehmentämällä toisarvoisia kohteita taustalla tai toistamalla kaikki terävänä. Aukko vaikuttaa myös tarkennusalueen terävyyteen, ja sillä voidaan luoda kauniita vaikutelmia.

lauantai 24. toukokuuta 2014

Valotusta hallitaan kolmella tekijällä. Ensinnäkin valotusajalla, toiseksi herkkyydellä, ja kolmantena on aukko, josta valo pääsee läpi, eli himmennin. Nämä kaikki pelaavat yhteen, ja kaikki on jumpattava paikalleen, jotta valotuksesta saadaan oikea.

Aukko on murtoluku, esim. f/4, jossa f merkitsee focal length eli polttoväli. Se kirjoitetaan kuitenkin usein F4. Luku kuvaa polttovälin ja himmeninaukon koon välistä suhdetta. Jos siis polttoväli on 100 mm ja aukkoarvo F4, on himmenninaukon läpimitta 100/4 = 25 mm. Siitä myös johtuu, että aukon läpimitta kasvaa zoomatessa kun aukkoarvo pysyy samana. Koska aukkoarvo on murtoluku, ilmaisee pieni arvo suurta aukkoa, esim. F2,8. 100 mm antaa aukoksi 100/2,8 = 36 mm, kun taas suuri aukkoarvo tarkoittaa pientä aukkoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!