Kameran mahdollisuudet esiin © Thomas AE/Unsplash

Kameran mahdollisuudet esiin

Moderni digitaalikamera on melkoinen tekninen ihme, riippumatta merkistä tai mallista. Mutta kuvaaja voi tehdä monia asioita pitääkseen kameransa iskussa.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Kameroissa on monia painikkeita ja toimintoja, joita moni ei välttämättä tunne tai ainakaan tule käyttäneeksi, vaikka niin kannattaisi useamminkin tehdä.

Uutta opettelemalla ja pienellä viitseliäisyydellä voi saada napattua entistä parempia kuvia. 

Tässä kuitenkin kaksi tärkeintä asiaa:

Päivitä kameran laiteohjelmisto

Tietokoneen ja älypuhelimen laiteohjelmistoa pitää jatkuvasti päivittää, ja sama koskee kameraa. Tämäkään asia ei tapahdu itsestään.

Päivitetty laiteohjelmisto tuo mukanaan esim. uusia kielipaketteja, monipuolisempia valikoita ja uusia toimintoja. Myös joissain objektiiveissa on laiteohjelmiston päivitysmahdollisuus, jonka myötä tarkennus nopeutuu ja tarkentuu.

Päivittäminen vaatii aina täyteen ladatun akun ja alustetun muistikortin. Seuraa valmistajan ohjeita. Jos päivitys keskeytyy esim. vajaan tai huonon akun vuoksi, voi kameran vanhalle, käytössä olevalle laiteohjelmistolle koitua vahinkoa.

Linkkejä useiden kameravalmistajien uusiin laiteohjelmistoihin löytyy Digikuva-lehden Etunurkasta.

Hienosäädä objektiivit

Hienosäätö varmistaa sen, että objektiivi tarkentaa sinne minne se näyttää tarkentavan. Joskus ongelmia voi syntyä suurilla himmenninaukoilla kuten F2,8 ja tät suuremmilla kuvattaessa, kun niukka syväterävyysalue onkin väärässä kohtaa.

Hienosäätöohjeet: 

  • Valitse kamerasta suorakatselu eli näytön kautta kuvaaminen ja tarkenna viistoon asetettuun tavalliseen viivoittimeen.
  • Poistu tarkennuksen jälkeen suorakatselusta ja katso objektiivin etäisyysmittaria samalla, kun tarkennat täsmälleen samaan paikkaan. 
  • Mittari pitää kalibroida, jos viivoittimen ja objektiivin etäisyysmittarin luvut eivät täsmää keskenään. 
  • Tämä tehdään kameran valikossa tarkennuksen hienosäätöasetuksissa.

Asian voi hoitaa myös siihen tarkoitetun laitteen avulla. Sellainen on esim. SpyderLenscal. Sea maksaa noin 65 euroa.

Esittelemme nyt asioita, joita ei ehkä tule tehtyä – vaikka pitäisi. Uutta opettelemalla voi nimittäin saada napattua kameralla entistä upeampia kuvia: 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!