Kokoa oma jättikuva

Aivan tavallisella digikameralla voi ottaa miljardien pikselien kuvia, joissa on suunnattomasti yksityiskohtia. Kuvaukseen tarvitaan kuvausrobotti, joka huolehtii kameran siirtämisestä. Kuvat yhdistetään tietokoneessa. Näytämme, miten supertarkka kuva otetaan.

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kameroiden pikselimäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja objektiivien laatu parantunut. Uusimmilla kameroilla ja objektiiveilla saa kuvaan aikaisempaa enemmän yksityiskohtia. Mutta yhden kuvan yksityiskohtien määrällä on fysiikkaan perustuvat rajansa. Jos halutaan tallentaa merkittävästi enemmän yksityiskohtia, ratkaisu on kuvan kokoaminen useasta kuvasta.

Tähän tarkoitukseen on olemassa apuvälineitä. Sellainen on esimerkiksi kuvausrobotti GigaPan. Kamera sijoitetaan tähän laitteeseen, ja tämän jälkeen robotti huolehtii kuvaamisesta. Se ottaa sarjan kuvia ja siirtää joka kuvan välissä kameraa niin, että joka kuvassa on oma rajauksensa. Tuloksena on niin sanottu gigapikselikuva eli kuva, joka voi koostua miljardeista pikseleistä. Tavallisen digikuvan pikselimäärä lasketaan miljoonissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!