Osittainen kuunpimennys

Osittainen kuunpimennys tänä iltana.

© nofilm2011/Shutterstock

Kuvaa osittainen kuunpimennys tänä iltana

Kirkkaalla säällä Suomessa on tänään nähtävissä osittainen kuunpimennys, kun Maan varjo osuu Kuun reunaan. Tässä muutamia kuvausvinkkejä illaksi.

perjantai 1. kesäkuuta 2018 teksti Poul Siersbæk

Tänä iltana vain pieni osa Kuun eteläreunasta pimenee. Pimennys on kehnosti havaittavissa, sillä vain sen loppuvaiheet ovat näkyvissä. Kuu on vasta nousemassa, ja näkymää heikentää vaalea iltahämärän taivas, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa verkkosivuillaan.

Puolivarjopimennys alkaa klo 18.50, kun Kuu liikkuu Maan puolivarjon ylitse. Kuunpimennyksen seuraamiseen ei tarvita erityisvarusteita kuten auringonpimennyksen seuraamiseen.

Kuunpimennys syntyy, kun Maa varjostaa Kuuta. Puolivarjopimennyksen alkaessa tänään Kuu on vielä horisontin alapuolella ja nousee Helsingissä kaakosta klo 21.20, jolloin pimennys on syvimmillään. Aurinko laskee klo 21.35. Pimennys syvimmillään klo 21.20. Tällöin vain hyvin kapea osa Kuun pohjoisreunasta on täysivarjossa. Osittainen vaihe päättyy klo 22.18., jolloin Kuu on Helsingissä vain 5° korkeudella.

Oulussa Kuu nousee klo 21.52. ja Aurinko klo 22.11. Pimennyksen päättyessä Kuu on Oulussa 7° korkeudella. Utsjoella Kuu nousee vasta klo 22.34. ja Aurinko klo 23.04. Pimennyksen päättyessä Kuu on Utsjoella vain 3° korkeudella.

Osittainen kuunpimennys

Osittainen kuunpimennys näyttää vähän siltä kuin osa planeetasta olisi pyyhkiytynyt avaruuteen.

© Emkaplin/Shutterstock

Näin kuunpimennystä kannattaa valokuvata

Kuvaa järjestelmäkameralla ja vähintään 200-millisellä teleobjektiivilla. Aseta kamera jalustalle, ettei se tärise kuvattaessa. Laukaise kamera kauko- tai itselaukaisimella.

Kuvaa raakatiedostoja. Valitse käsisäätöohjelma (M), jotta voit hallita valotusta tarkasti. Koska kuvat täytyy valottaa kuun kirkkaiden alueiden mukaan puhkipalamisen välttämiseksi, käytä pientä ISO-herkkyyttä, esimerkiksi 100:a, sekä pienehköä aukkoa kuten F11.

Valitse valonmittaustavaksi pistemittaus, joka huomioi vain kohteen kirkkaat kohdat eikä sitä ympäröivää pimeyttä. Valitse tilanteeseen sopiva valotusaika (tarkkaile samalla valonmittausta), esim. 1/125 sekunti.

Tarkenna käsin. Kuvaa mieluiten kameran näytön eli suorakatselun kautta, jolloin näet kohteen hyvin samalla kun kuvaat sitä – silloin näet, ovatko valotus ja tarkennus kohdillaan.

Milloin seuraavat kuunpimennykset osuvat Suomeen?

· 31. tammikuuta 2018 – täydellinen kuunpimennys

· 27. heinäkuuta 2018 – täydellinen kuunpimennys

· Seuraava osittainen kuunpimennys näkyy Suomessa 16.7.2019.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!